Isler cukrász recept szerint
sponsored links
A blogon már szerepel Isler recept, ide kattintva érhetõ el, most a klasszikus cukrászreceptet hoztam el. Kiemelném, hogy a tésztája DIÓT tartalmaz, mert hagyományosan az isler dióval dúsított omlós tésztából készül. Más kérdés, hogy sajnos 10 cukrászdából 8-ban ( vagy inkább 9-ben) egy sima linzertésztát használnak, betöltik valami gagyi baracklekvárral, áthúzzák tortabevonóval és kész az isler. Tisztelet a kivételnek, nyilván vannak olyan helyek ahol finom islert kapni diós tésztából, én azt javaslom, készítsétek el ezt a receptet és igazi, tökéletes isler lesz a jutalmatok. :)
Lekvár: megoszlanak a vélemények, hogy ribizli vagy sárgabarack, nálam az isler csakis Anyukám házi sárgabaracklekvárjával készülhet. Vannak ahol málna, ereigyümölcs lekvárral készítik.
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
5 dkg darált dió
1 tk. õrölt fahéj
20 gr vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A töltéshez:
sûrû, házi sárgabaracklekvár
A bevonáshoz:
15 dkg étcsoki
1-2 ek. étolaj
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk és folpackba csomagolva fél-1 órára hûtõbe tesszük.
2. Lisztezett munkalapon 8 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. ( Én jobban preferálom a kicsi, egyfalatos islereket, melyeket kb. 2,5 cm átmérõjû szaggatóval készítek, bár ezzel jóval több a munka, mintha nagyobbat készíténk, ízlés dolga.)
3. Sütõpapírral borított lemezre sorakoztatjuk õket és 190 fokra elõmelegített sütõben 10-12 perc alatt kisütjük õket, rácsra tesszzük hûlni. Sárgabaracklekvárral összeragasztunk 2-2 darabot.
4. Az étcsokit vízgõz felett vagy mikróban felolvasztjuk, étolajjal vékonyítunk rajta és ebben mártjuk ki az islereket. Rácsra tesszük õket, míg a csoki megköt. Darált dióval, vagy csokival spinelve díszítjük a tetejüket. Jól záródó dobozban sokáig elállnak, 1-2 nap után lesznek igazán finomak, mikor a linzertészta kissé megpuhul.