Influenza ellen a konyhából

2014-03-02

sponsored links


A kellemetlen, lázas-köhögõs influenza viharszerûen söpör végig a családon, egymás után lesz mindenki beteg, szinte törvényszerû ez infuenza-szezonban. Viszont sokat segíthet a megelõzésben és a betegség alatt is, ha a konyhában és a kamrában keresünk segítséget.
Karrierje töretlen ? sumérek, egyiptomiak, görögök, rómaiak és germánok már az ókorban életelixírként fogyasztották. A középkor patikáiban már egy sereg betegség ellenkínálták. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek hatása áldás a szervezetnek.
A baktériumok egyáltalán nem örülnek a méznek: már az ókori egyiptomiak is ebbõl készítettek kenõcsöt nyílt sebek gyógyítására. A mézes tea megfázás elleni hatását pedig már minden gyerek ismeri. A ?ragacsos szirup? hasmenés kezelésére is hatásos. Fontos: bár a mézet nyugodtan lehet forró italba keverni, sosem szabad együtt fõzni vele, mert elillannak a hatóanyagok.

Viszont elkészítettem az egyik kedvenc mézes süteményem és ez a népszerû 
mézes-krémes:

Hozzávalók:
-Tésztához:
-1 egész tojás
-7 dkg zsír
-15 dkg cukor
-2 evõkanál olvasztott méz
-2 evõkanál tej
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-40 dkg liszt
 Krémhez:
-20 dkg vaj
-17 dkg cukor
-3 púpos kanál liszt
-3 dl tej
Elkészítés:
A tésztához a liszt kivételével a hozzávalókat gõz felett 10 percig intenzíven keverve fõzzöd. Leemelve a gõzrõl hozzákevered a lisztet és összegyúrod. Három egyforma részre osztod, és pihenni hagyod egy fél órára.
Kb. fél centi vastagra nyújtod a tésztákat, majd egyenként, megvajazott-lisztezett tepsi hátára (!) fekteted, megböködöd villával és megsütöd. 200 fokos, elõmelegített sütõben maximum 10 percet szabad sültni, nagyon oda kell figyelni, mert gyorsan odaég. A második, harmadik tésztánál érdemes visszavenni 180-150 fokra, mert akkor már a tepsi is forró és a sütõ is.
Amint megsül a tészta, azonnal le kell venned a tepsirõl, mert megkeményedik és töredezni kezd.
A krémhez összekevered a vajat és a cukrot. Félrerakod. A tejet és a lisztet sûrûre fõzöd, folyamatosan kevered. Majd levéve a tûzrõl kihûlésig folyamatosan kevered (eléggé fárasztó, de muszáj). Ha kihûlt, a vajas cukrot kanalanként hozzákevered.

Ha kész a krém, megtöltöd vele a tésztát, majd állni hagyod, amíg a tészta megszívja magát és megpuhul.




Folytats a blogon ... webfozom.blogspot.com/2014/03/influen...

sponsored links

Keres?s