Indiai menü
sponsored links
Egy egyszerû indiai menü a téli napokra, melyet átalakíthatunk nyáron úgy, hogy a piros lencse leveshez adjunk kókusztejet, ami lehût - viszont éppen ezért télen nincs rá szükségünk, és friss menta vagy koriander csatnit.
MENÜ
Indiai dhal piros lencsébõl
Karfiol és burgonya szabdzsi
Mazsolás alma csatni
Puri - indiai lepénykenyér
Fehér rizs fekete mustármaggal
Ez a válogatás nem kíván különleges alapanyagokat, és a fûszerek tekintetében is mértékadó. Mondhatjuk, hogy a receptekben szereplõ 6-8 fûszert beszerezve már igen sokféle indiai ételt elkészíthetünk.
Ezen fûszerek közös tulajdonsága, hogy különbözõ módokon, segítik az emésztést, így rendszeres fogyasztásukat meghálálja szervezetünk.
Amikor 1977-ben megadatott, hogy megismerkedjem az indiai konyha rejtelmeivel, az a fûszerekkel kezdõdött, és azzal hogy hogyan lehet különbözõ állagot és ízeket elérni az ételkészítés során, megõrizve eközben a tápértéket. Egy héten keresztül karfiolos burgonyát tanultam készíteni. Már nem emlékszem lehetséges, ennek okai között lehetett az is, hogy nem állt rendelkezésünkre más alapanyag. Végigpróbálva velük a zöldségkészítés alapmódszerit, minden alkalommal más étel lett belõlük, én pedig megismertem hogyan lehet a zöldségeket megváltoztatni a fõzés során, milyen hatással van rájuk a választott módszer. Hiszen ugyanolyan fûszerezés mellett mindegyik más állagot és ízt eredményez.
Ismerve ezt a három módszert bármilyen zöldségek állnak a rendelkezésünkre magabiztosan tudunk belõlük ...