Indiai csirke-curry

2012-01-18

sponsored links



Ázsiai utazásra indulunk! Nekem legalábbis mindannyiszor ezt jelenti, ha valami indiai ételt készítek. Amint a fûszerek pirulni kezdenek, ahogy kialakulnak az élénk színek, a varázslatos illatok és ízek, mintha kitárulna a kelet kapuja?

A curry, India egyik legfontosabb nemzeti étele, mára azonban nem csak ott, hanem a világ sok nagyvárosában például Angliában és mindenhol elterjedt, ahol komolyabb indiai népesség található. Az étel egyébként szoros rokonságban áll a mi pörköltünkkel, hiszen az alap itt is hagyma, illetve fûszerek, aztán a megpirított hús, a végeredmény pedig egy szaftos egytálétel. Ezzel nagyjából össze is foglaltuk a legfontosabbakat, annál is inkább, mivel a curry nem egy kõbevésett dolog. A fûszerek szabadon variálhatók, s csak a fantáziánkon vagy a beszerzésen múlik, hogy csirke, pulyka, hal, sertés- vagy marhahús lesz a domináns, és akkor még nem szóltam a "vegákról", akik zöldség-curry-t is könnyûszerrel készíthetnek.

Indiában több ezer éve fogyasztják, Európába az angolok közvetítésével került valamikor a 17-18. században, miután az birodalom gyarmatosította Kalkuttát, majd Bombayt. Az 1700-as évek végén a londoni étlapokon már jellemzõ ételként szerepelt a curry, majd az egész szigetországban elfogadottá vált. Az eltelt évszázadok alatt persze többször finomították, majd megjelentek a külön erre a célra kifejlesztett kész fûszerkeverékek, s mára egy felmérés szerint a curry a britek egyfajta nemzeti ételévé is vált, ezen pedig ne is csodálkozzunk, hiszen az ázsiai ország egészen 1947-ig a britek fennhatósága alatt létezett.

Hozzávalók:
4 db kicsontozott csirkecomb
2 gerezd fokhagyma
4 vékony szelet friss gyömbér
2 tk. kókuszreszelék
3 tk. kurkuma
1 tk. kardamom-mag
2 szem szegfûszeg
1 közepes fahéj
2 tk. õrölt köménymag
2 tk. õrölt koriandermag ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2012/01/indi...

sponsored links

Keres?s