Indiai csicseriborsó saláta
sponsored links
A most bemutatásra kerülõ ételt egy tradicionális indiai fogás a Chana masala ihlette. Elõbbit kissé fõzik, a mi kreációnk azonban hideg. Lelkét a garam maszala fûszerkeverék adja, amit természetesen házilag készítettünk el, és nemsokára külön is bemutatunk.
A haszonnövény a pillangósvirágúak családjából származik, feltehetõleg Kisázsia, egyes források szerint Mezopotámia számít õshonos területének, ahol mintegy 8000 éve ismerik. Innen terjedt tovább elõször Ázsiába, majd mára a világ minden részére eljutott. Manapság már sok szubtrópusi vidéken termesztik ezt a rendkívül kiadós, hasznos élelmiszert. Jelentõs szénhidrát-tartalmának köszönhetõen energiaértéke igen magas. Fehérjében, foszforban, kalciumban, vasban és B9 vitaminban gazdag.
Ma már India nem csak a legnagyobb termelõvé, de a legnagyobb importõré is vált. A törököknél is igen nagy becsben tartják értékes, szárazságot jól tûrõ, sõt bizonyos típusok csak ilyen viszonyokat elviselõ fajtáit. Világviszonylatban a csicseriborsót a legnagyobb területen Indiában, Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában valamint egyes afrikai országokban termesztik, mint fontos tömegélelmezési cikket. Népszerû a spanyoloknál, portugáloknál és Afrika északi részén is.
Hozzávalók 4 fõre:
Kb. 40 dkg csicseriborsó,
2 tk. garam maszala,
1 kisebb szárított csili ...