Imádott fûszerkertem
sponsored links
Gondoltam, kicsit megmutatom, mibõl fõzök, vagyis milyen fûszerekkel ízesítek. A zöldfûszerek a gyengéim, még a konyhaasztalon is rendszerint citromfû, vagy snidling díszeleg :)
Maga a fûszerkert nem egy nagy puccosan berendezett hely, a növények nem sorakoznak katonás rendben. 2-3 évvel ezelõtt hoztam egy-egy palántot, kiültettem, aztán hagytam õket érvényesülni, nem ültetgettem át, mert eddig jól megvannak.
Egyre szebbek, egyre több van, én pedig egyre jobban imádom õket! :) Számomra a friss fûszer az étel lelke, nálam minden étel alapját a fûszer képezi. Magyarán, általában a fûszer a kiindulópont az ételeinkhez, csak leszaladok a kertbe, amit pedig találok, azzal fõzök. Tárkonyos krumplilevest. Csorbát léstyánnal. Kapros-ordás palacsintát, vagy pörkölteket. Petrezselymes újkrumplit. Bazsalikomos bruschettát. Majoránnás csirkét. Snidlinges, korianderes friss salátákat.Vagy citromfüves-mentás teát :)
Természetesen, a variációk száma a végtelen, de mindenképp óriási segítség, ha van az embernek saját fûszerkertje. Az a legjobb benne, hogy bármilyen egyszerû ételhez elegendõ egy-egy friss fûszer ahhoz, hogy mennyei legyen.
Tárkony, léstyán már jól elbokrosodott, levágtam, fagyóba raktam, késõbb újrahajt mindkettõ.
Kaporból is rengeteg nõtt, nagy csomag már a fagyóban.
Maga a fûszerkert nem egy nagy puccosan berendezett hely, a növények nem sorakoznak katonás rendben. 2-3 évvel ezelõtt hoztam egy-egy palántot, kiültettem, aztán hagytam õket érvényesülni, nem ültetgettem át, mert eddig jól megvannak.
Egyre szebbek, egyre több van, én pedig egyre jobban imádom õket! :) Számomra a friss fûszer az étel lelke, nálam minden étel alapját a fûszer képezi. Magyarán, általában a fûszer a kiindulópont az ételeinkhez, csak leszaladok a kertbe, amit pedig találok, azzal fõzök. Tárkonyos krumplilevest. Csorbát léstyánnal. Kapros-ordás palacsintát, vagy pörkölteket. Petrezselymes újkrumplit. Bazsalikomos bruschettát. Majoránnás csirkét. Snidlinges, korianderes friss salátákat.Vagy citromfüves-mentás teát :)
Természetesen, a variációk száma a végtelen, de mindenképp óriási segítség, ha van az embernek saját fûszerkertje. Az a legjobb benne, hogy bármilyen egyszerû ételhez elegendõ egy-egy friss fûszer ahhoz, hogy mennyei legyen.
Csokros petrezselyem (díszpetrezselyem) |
Léstyán |
Kapor |
Majoránna |
Koriander |
Bazsalikom (nemrég ültettem, még nem terjedt el) |
Csombor |
Tárkony |
Snidling kivirágozva (metélõhagyma) |
Oregánó- magból palánta, ami nem fejlõdött, és véletlenül az udvaron maradt, most meg úgy látszik, mégis lesz valami |
Citromfû |
Menta |
Kaporból is rengeteg nõtt, nagy csomag már a fagyóban.