Imádom a szegfûgombát
sponsored links
Minimális emlékem van apukámról, mivel két és fél éves koromban meghalt. Egy tányér gombalevest azonban teljes bizonyossággal látok magam elõtt, amit együtt ettünk, illetve a felnõtt agyam azt gondolja, õ etetett ezzel a levessel. Rengeteg szegfûgomba volt benne, és pici "kockatészták" úszkáltak a piros színû lében.
Annyira ritkán fõzök ilyen levest, hogy közben mindig elmélázok ezen az emlékképen. Most is ezt tettem.
Piacoztunk szombaton és szép friss szegfûgombát vettünk, így kényelmesen mélázhattam, amíg a kis sepregetõ ecsetemmel szemenként megpucoltam mind a 35 dkg-ot.
Kb. 6 adagnyi leves lett a következõkbõl:
- 35 dkg szegfûgomba
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db kemény paradicsom
- 1 kávéskanálnyi fûszerpaprika õrlemény (én fele édest és fele csípõst használtam)
- õrölt bors
- 1 evõkanálnyi sertészsír (a bóticsiperkébõl mindig vajjal, olívaolajjal fõzök, de ezt így érzem magaménak)
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zellerlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 tojás
- 2-3 evõkanálnyi liszt
- pici só
A felforrósított zsírra rátettem az egyik hagymát nagyon finomra vágva, egy kis sóval, és szép lassan pirítottam, úgy, ahogyan itt, a pörköltkészítési fázisokban leírtam.
Amíg párolódott, majd pörkölõdött a hagyma, levágtam a zöldpaprikának kb. a felét és nagyon apróra vagdaltam. Leforráztam a paradicsomot, lehúztam a bõrét és félbevágtam, az egyik felét szintén felaprítottam.
Amikor a hagyma a kellõ pörkölõdési szintet elérte, rátettem a paprikát és a paradicsomot, teljes lángon átforgattam, így a leve hamar elpárolgott. Ekkor öntöttem rá egy kevés vizet, lefedtem és pároltam pár percig. Lehet, ez így leírva komplikáltnak tûnik, de megcsinálni egyáltalán nem az, és én szeretem, ha a leves leve homogén, nem úszkál benne semmi, ami egyébként a kívánt ízvilág elérése miatt fontos belevaló.
Amikor a hagyma-paprika-paradicsom szentháromság összepárolódott, levettem a fedõt és nagy lángon felforrósítottam az egyveleget. Ekkor szórtam rá a fûszerpaprikákat -hogy a színük a forró zsírban tökéletesen kioldódhasson- és alaposan átkevertem, majd beleszórtam a fazékba a gombát. Felengedtem vízzel, beletettem a felkarikázott leveszöldséget, a megmaradt fél paprikát és paradicsomot, valamint az egészben hagyott vöröshagymát és a zellerlevelet. Megsóztam a levest, õröltem bele borsot és sorsára hagytam, hogy lassú forralás során szépen összeérjenek az ízek.
Mikor a zöldségek puhák lettek, összekevertem 2 tojást és egy kis lisztet meg sót. Inkább folyós volt, mint galuska állagú. Ezt beleszaggattam a levesbe, majd amikor felforrott kikapcsoltam a tüzet, beleszórtam a felaprított petrezselyemlevelet és állni hagytam kb. 10 percet evés elõtt.