Illatos portugál kalács Húsvétra (Folar de Páscoa)
sponsored links
Ahogy nálunk is, itt Portugáliában is elengedhetetlen része a Húsvétnak a kalács. Ilyenkor a boltok és a cukrászdák polcai roskadoznak a különféle változatoktól. Párom családja, azonban mindig egy helyen veszi: Dél-Portugáliában, egy kis faluban élö nénitöl (itt lakik a nagymama is). Egyszer láttam is, amint a néni formázza a folar-t, férje pedig rakosgatja rá a mandulaszemeket. A konyháját pedig bejárja az ánizs illata, ugyanis ez a kalács elképzelhetetlen ánizs nélkül. Egy kis kutatómunka után, pedig rátaláltunk egy receptre, ami ránézésre hasonlít párom kedvencéhez. A sütö elött várta, hogy kisüljön a kalács. Már nagyon izgatott volt, hiszen ránézésre, hasonlított az igazi folarhoz. Megvártuk míg hült egy kicsit, majd vágtam neki egy szeletet. Azt mondta, mintha hirtelen a gyerekkorába csöppent volna vissza, olyan érzés kerítette el a kalács hatására. Szóval mondhatom, hogy jól sikerült... Mindenkinek szeretettel ajánlom, próbálja ki idén Húsvétkor!
Hozzávalók:
(1 db. kb. 1 kilós vagy 2db. kb. 0,5 kilós folarhoz)
- 1 dl langyos tej
- 100 g. olvasztott vaj
- 3 tojás (+1 sárga a kenéshez)
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. ánizs (nem csillag) ...