Illatos kolbász sok fûszerrel
sponsored links
Ez az egyik legfinomabb kolbász lett, amit valaha készítettünk. Úgy voltam vele, hogy most az egyszer "ereszdelahajamat" lesz, hiszen "otthon" mindig csak a klasszikus só-bors-paprika-fokhagyma négyes jöhetett szóba ízesítésként, és bár az ilyen kolbász is nagyon finom, én újabb ízesítéseket is szeretek kipróbálni.
Ami pedig a fûszerezési módot illeti, tavalyelõtt egy kolbásztöltõ fesztiválon láttam, hogy a húst darabolják, fûszerezik, állni hagyják, majd azután darálják és töltik, így én is bevetettem ezt a módszert. A fûszerek már frissen is jobban átjárják így a kolbászt, jobban "belõhetõ", hogy mi hiányzik még belõle. Ez a szép füstölés pedig sógornõmnek köszönhetõ, õ a családban a "füstölõ-szakember", mindig rábízzuk a dolgot, és még sosem jártunk rosszul :)
Illatos kolbász sok fûszerrel
Hozzávalók: 4 kg sertéshús, 1 kg szalonnaháj, 4-5 evõkanál fûszerkeverék, 2-3 evõkanál pirospaprika, ? teáskanál õrölt szegfûbors, só, bors;
a fûszerkeverékhez: õrölt koriander, gyömbérpor, morzsolt kakukkfû tetszés szerinti arányban.
továbbá:sertésbél.
Elkészítése: A húst nagyobb, a hájat kisebb kockákra vágjuk, majd rétegenként rászórjuk a sót, a borsot meg az elvegyített fûszereket, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Hideg helyre tesszük, és néha átforgatva egy éjszakán át érleljük. Másnap nagyobb lyukú tárcsán átdaráljuk, jól összedagasztjuk ? ha kell kevés forró vízzel puhíthatjuk -, illetve ízlés szerint utánaízesítünk. Bélbe töltjük, a kolbászokat átmossuk, majd felakasztva hagyjuk szikkadni. Frissen vagy füstölve fogyasztjuk.
ÉÍ - 2017/TÉL