Ikejjjás Svéd mandulatorta.

2014-06-14

sponsored links

 Nem járunk túl sûrûn az IKEA-ba de ha ott vagyunk tuti, hogy egy ilyen szeletke tortát a    magunkévá teszünk
Rá kerestem a neten és rá kellett jönnöm, hogy bizony kevés hozzávalóból el lehet készíteni. Bár legközelebb a krémbe teszek némi kötõ anyagot, hogy kissé sûrûbb legyen, pl 1 ek keményítõt vagy vanília pudingot, mert így nekem noha teljesen ki hûtöttem mégis kifolyt a tortából. De így is jutott még a tetejére annyi, hogy nem lett száraz a süti.
Ezt a receptet a Kifõztük magazinból választottam.

Egy 26 os formát kivajaztam és meghintettem liszttel ( már csak azért mert nem volt itthon sütõpapírom, mostanában többször használatos szilikon lapot használok). A sütõt elõ melegítettem 190 fokra.

Szétválasztottam 4 tojást. a fehérjét egy csipet sóval elkezdtem felverni. Közben hozzá adagoltam 15 dkg barna cukrot. A végén lazán óvatosan a habhoz kevertem 25 dkg darált mandulát. Bele simítottam a torta formába és 25 percre betoltam a sütõbe. Lehet másnak kell 30 -35 perc is az én sütõm legkeveréssel ennyi idõ alatt megsütötte. Tûpróbával ellenõrizd!
Kihûtöttem....

Közben míg sült a tészta elkészítettem a krémet.
A 4 tojás sárgáját kikevertem 6 dkg cukorral, és 1,5 dl tejszínnel. Felfõztem. Addig kell összemelegíteni õket míg a krém elkezd sûrûsödni, de nem szabad, hogy felforrjon, mert akkor kicsapódik a tojás és édes omlettünk lesz belõle.
Még melegen bele kockázunk 20 dkg vajat,simára keverjük, és így hûtjük ki a masszát. Na és akkor a felfõzés folyamán fogok hozzá adni egy kis sûrítõ anyagot, mert sûrûsödött ugyan a cuccom, de talán túl óvatos voltam és kissé híg maradt.

Mikor a tészta és a krém is kihûlt a lapot ketté vágtam és betöltöttem. Láttam, már, hogy híg lesz így a torta karikát gyorsan köré tettem. Így vontam be a tetejét is. 5 dkg száraz serpenyõben pirított mandula forgácsot szórtam a tetejére és bedugtam a hûtõbe abban reménykedve, hogy a vaj meg dermed még az elõtt, hogy az összes krém a hûtõben kötne ki.
2-3 óra múlva kíváncsian vágtam meg. Nagyon finom lett :D

Folytats a blogon ... naploszeruseg.blogspot.com/2014/06/ik...

sponsored links

Keres?s