Idõspóroló recept ? a végeredménye: sült túrótorta és zöldparadicsomos linzer
sponsored links
Sült túrótorta rumos szilva lekvárral
Egy recept és két finomságot kapunk a végére, persze csak ha szeretnénk. Mûködik és nekem nagyon bejött. Idõt is spórolok és két nagyon finom nasit majszolhatunk.
Az alapja mindkettõnek a linzer tészta. Én nagyon sokáig nem készítettem linzert. Pedig a világ legegyszerûbb dolga, de sokáig fogalmam sem volt a receptjérõl (sem).
Plusz: féltem is tõle. Hogy miért!?
Mondjuk nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék, ezért vágjunk is bele és meglátjátok, mennyire egyszerû az egész!
A túrótorta nagyon finom! Egyenesen mennyei. Már volt szerencsém készíteni, hol önmagában, hol gyümölccsel szórva. Ez a recept most a cukrász gyakorlatos. Én készítettem, de kóstolni nem tudtam, mert az én szeletemet párom betolta pociba. Ezért muszáj voltam elkészíteni, mert az illata fenséges volt.
Linzer tészta:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
pici só
vaníliás cukor, citromhéj
(Ha nem szeretnénk a tortán kívül linzer karikákat is sütni, akkor csökkentsük ezt az adagot a következõképp:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
pici só, van. cuk., c.héj)
Túró töltelék:
1/2 kg túró
3 egész tojás
16 dkg cukor
34 gr keményítõ
1,6 dl (hab)tejszín
citromhéj, vaníliás cukor
Elõször begyúrjuk a linzer tésztát.
A lisztet egy tálba mérjük, elmorzsoljuk benne a margarint, belegyúrjuk a porcukrot, a tojások sárgáit, a citrom héjat, sót és a vaníliás cukrot is.
Ne gyúrjuk sokáig, csak míg össze áll. Ezután tegyük hûtõbe egy jó fél órára.
Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél centi vastagra 22 cm átmérõjû karikát vágunk ki belõle. (Tegyük rá a formát és vágjuk körbe.)
Linzer tészta
A forma alját borítsuk sütõpapírral és fektessük bele a tésztát. Jól szurkáljuk meg villával.
Készül a sütõbe a linzer lap.
Tegyük 190 fokra elõmelegített sütõbe és süssük majdnem készre. Szép színt kapjon a teteje.
A tésztából leesõ részeket gyúrjuk újra össze és nyújtsuk ki. Szaggassuk ki linzer kiszúrókkal.
A leesõ linzer tészta szaggatásra vár.
A kiszúrt tésztákat tegyük sütõpapírral bélelt tepsire. Ha a 30 dkg liszttel dolgozol egy tepsi linzer karikát kapsz pluszban.
Elsõ a túrótorta, úgyhogy a kiszaggatott tésztát tepsistül tegyük be a sütõbe, míg megsül a torta.
A kiszaggatott linzerek.
Ha kész a torta alapja, akkor vegyük ki a sütõbõl és keverjük össze a krémet.
A kisült linzer lap ? a torta alapja.
A túró töltelékhez a túrót törjük át egy szitán (fém tésztaszûrõ is megfelel), tegyük hozzá a cukrot, vaníliát, tojásokat és keverjük jól össze.
Túró töltelék.
Ezután keverjük bele a keményítõt, a tejszínt, citromhéjat.
Mehet a tésztára a töltelék.
Töltsük a megsült tésztára, majd tegyük vissza a sütõbe és mérsékeljük a hõt 160 fokra. Nagyjából 90 perc alatt készre sütjük.
Már mehet is a 160 fokos sütõbe.
Ha megsült, tálalás elõtt teljesen hûtsük ki. Nehéz megvárni, de megéri, különben nem lehet szép szeleteket vágni.
Ugye, milyen guszta? Rumos szilva lekvárral vagy magában fogyasztottuk. Szerintem leginkább savanykás gyümölcsök illenek hozzá, de valaki a sárgabarack lekvárra esküszik. Hát én a fanyarságra szavazok. De döntse el mindenki magának.
Egy szelet mennyország!
Sült túrótorta.
Miután kisült a torta, visszavehetjük a sütõt 190 fokra és betolhatjuk a tepsi linzert.
Süssük szép barnára (nekem picit túlsült), majd miután kihûltek, tapasszuk össze õket sárgabarack lekvárral.
VISZONT! Ehhez nagyon passzol a zöldparadicsom lekvár. Javaslom próbáljátok ki, nagyon megéri!
Zöldparadicsom lekvár került a csillagokra.
Linzerek
A linzer karika egyébként jó sokáig eláll, az idõ csak jót tesz neki, hiszen dobozba zárva finom puha lesz. Nem kell fukarkodni, nem vesztetek vele semmit, ha a torta mellett ennyi leesõ, potya sütit is készítesz. Váratlan vendégek kínálására pont tökéletes lesz!
Barackos virágok és paradicsomos csillagok.
Jó sütögetést kívánok!
További képeket ezekrõl a finomságokról is a Facebookon találtok!
Cimbi (Matuka) torta
Fehér csokis, tonkababos torta, hímzett terítõ dísszel
A harmadik cukrász gyakorlat eredménye(i)
A második cukrász gyakorlat eredménye(i)
Az elsõ cukrász gyakorlat eredménye(i)
Egy recept és két finomságot kapunk a végére, persze csak ha szeretnénk. Mûködik és nekem nagyon bejött. Idõt is spórolok és két nagyon finom nasit majszolhatunk.
Az alapja mindkettõnek a linzer tészta. Én nagyon sokáig nem készítettem linzert. Pedig a világ legegyszerûbb dolga, de sokáig fogalmam sem volt a receptjérõl (sem).
Plusz: féltem is tõle. Hogy miért!?
Mondjuk nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék, ezért vágjunk is bele és meglátjátok, mennyire egyszerû az egész!
A túrótorta nagyon finom! Egyenesen mennyei. Már volt szerencsém készíteni, hol önmagában, hol gyümölccsel szórva. Ez a recept most a cukrász gyakorlatos. Én készítettem, de kóstolni nem tudtam, mert az én szeletemet párom betolta pociba. Ezért muszáj voltam elkészíteni, mert az illata fenséges volt.
Linzer tészta:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
pici só
vaníliás cukor, citromhéj
(Ha nem szeretnénk a tortán kívül linzer karikákat is sütni, akkor csökkentsük ezt az adagot a következõképp:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
pici só, van. cuk., c.héj)
Túró töltelék:
1/2 kg túró
3 egész tojás
16 dkg cukor
34 gr keményítõ
1,6 dl (hab)tejszín
citromhéj, vaníliás cukor
Elõször begyúrjuk a linzer tésztát.
A lisztet egy tálba mérjük, elmorzsoljuk benne a margarint, belegyúrjuk a porcukrot, a tojások sárgáit, a citrom héjat, sót és a vaníliás cukrot is.
Ne gyúrjuk sokáig, csak míg össze áll. Ezután tegyük hûtõbe egy jó fél órára.
Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél centi vastagra 22 cm átmérõjû karikát vágunk ki belõle. (Tegyük rá a formát és vágjuk körbe.)
Linzer tészta
A forma alját borítsuk sütõpapírral és fektessük bele a tésztát. Jól szurkáljuk meg villával.
Készül a sütõbe a linzer lap.
Tegyük 190 fokra elõmelegített sütõbe és süssük majdnem készre. Szép színt kapjon a teteje.
A tésztából leesõ részeket gyúrjuk újra össze és nyújtsuk ki. Szaggassuk ki linzer kiszúrókkal.
A leesõ linzer tészta szaggatásra vár.
A kiszúrt tésztákat tegyük sütõpapírral bélelt tepsire. Ha a 30 dkg liszttel dolgozol egy tepsi linzer karikát kapsz pluszban.
Elsõ a túrótorta, úgyhogy a kiszaggatott tésztát tepsistül tegyük be a sütõbe, míg megsül a torta.
A kiszaggatott linzerek.
Ha kész a torta alapja, akkor vegyük ki a sütõbõl és keverjük össze a krémet.
A kisült linzer lap ? a torta alapja.
A túró töltelékhez a túrót törjük át egy szitán (fém tésztaszûrõ is megfelel), tegyük hozzá a cukrot, vaníliát, tojásokat és keverjük jól össze.
Túró töltelék.
Ezután keverjük bele a keményítõt, a tejszínt, citromhéjat.
Mehet a tésztára a töltelék.
Töltsük a megsült tésztára, majd tegyük vissza a sütõbe és mérsékeljük a hõt 160 fokra. Nagyjából 90 perc alatt készre sütjük.
Már mehet is a 160 fokos sütõbe.
Ha megsült, tálalás elõtt teljesen hûtsük ki. Nehéz megvárni, de megéri, különben nem lehet szép szeleteket vágni.
Ugye, milyen guszta? Rumos szilva lekvárral vagy magában fogyasztottuk. Szerintem leginkább savanykás gyümölcsök illenek hozzá, de valaki a sárgabarack lekvárra esküszik. Hát én a fanyarságra szavazok. De döntse el mindenki magának.
Egy szelet mennyország!
Sült túrótorta.
Miután kisült a torta, visszavehetjük a sütõt 190 fokra és betolhatjuk a tepsi linzert.
Süssük szép barnára (nekem picit túlsült), majd miután kihûltek, tapasszuk össze õket sárgabarack lekvárral.
VISZONT! Ehhez nagyon passzol a zöldparadicsom lekvár. Javaslom próbáljátok ki, nagyon megéri!
Zöldparadicsom lekvár került a csillagokra.
Linzerek
A linzer karika egyébként jó sokáig eláll, az idõ csak jót tesz neki, hiszen dobozba zárva finom puha lesz. Nem kell fukarkodni, nem vesztetek vele semmit, ha a torta mellett ennyi leesõ, potya sütit is készítesz. Váratlan vendégek kínálására pont tökéletes lesz!
Barackos virágok és paradicsomos csillagok.
Jó sütögetést kívánok!
További képeket ezekrõl a finomságokról is a Facebookon találtok!
Ezeket is kedvelnéd:
Cimbi (Matuka) torta
Fehér csokis, tonkababos torta, hímzett terítõ dísszel
A harmadik cukrász gyakorlat eredménye(i)
A második cukrász gyakorlat eredménye(i)
Az elsõ cukrász gyakorlat eredménye(i)