Ideális tízórai
sponsored links
Több szülõtársammal egyetemben sokszor gondban vagyok, hogy mi kerüljön a tízórais dobozba. Édességet nem tehetek mindennap, boltban meg ugye elvbõl nem veszek péksüteményt. Nemrég nézelõdtem Limara oldalán, és egy nagyon jó kis dolgot találtam. Ehhez hasonlót a Sparban szoktam látni, de az pizzás ízesítésû. És nem bírok neki ellenállni (persze, újabban visszafogom magam).
Szóval a következõ csónakok fele kolbásszal, a másik fele sonkával van töltve. Nálunk a gyerekek kedvence a sonkás volt, de mivel a páromnak is kell valamit csomagolni, egy sütéssel megoldottam a dolgot. Természetesen nekem nem sikerült olyan mutatósra, mint az ötletgazdának (a sütõm se a legjobb, meg a kelesztés végének kivárása sem az erõsségem), nézzétek el nekem?
Sonkás vagy kolbászos csónakok
Hozzávalók 8 darabhoz:
140 g joghurt
2 dl tej
1 tojás
0,5 dl olaj
2 tk. só
50 dkg liszt
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztõ
15 dkg füstölt sonka vagy tarja
5 dkg olvasztott vaj
15 dkg kolbász
20 dkg reszelt sajt
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztõt, felfuttatjuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, megdagasztjuk, majd langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. 8 részre osztjuk (én lemértem). Egy tésztadarabot magunk elé teszünk, 12 cm széles, 20 cm hosszú téglalappá nyújtjuk.
A kolbászos fajtákhoz a kolbászt apróra vágjuk, eloszlatjuk 4 tésztadarabon. A sonkáshoz a tésztákat elõször lekenjük olvasztott vajjal, erre szórjuk az apróra vágott sonkadarabokat.
Feltekerjük, egymástól kellõ távolságra tesszük egy sütõpapíros tepsiben, mert még kelni fognak. Éles késsel hosszában bevágjuk, a szélein csak 2-2 cm maradjon. Így hagyjuk állni kb. 45 percet.
Az idõ leteltével az immár szétnyílt résekbe halmozzuk a reszelt sajtot (jó sokat!)
200 fokra elõmelegített sütõbe toljuk. Addig sütjük, míg a kifli szépen megpirul, a sajt pedig rásül (kb. 30 perc).
Szóval a következõ csónakok fele kolbásszal, a másik fele sonkával van töltve. Nálunk a gyerekek kedvence a sonkás volt, de mivel a páromnak is kell valamit csomagolni, egy sütéssel megoldottam a dolgot. Természetesen nekem nem sikerült olyan mutatósra, mint az ötletgazdának (a sütõm se a legjobb, meg a kelesztés végének kivárása sem az erõsségem), nézzétek el nekem?
Sonkás vagy kolbászos csónakok
Hozzávalók 8 darabhoz:
140 g joghurt
2 dl tej
1 tojás
0,5 dl olaj
2 tk. só
50 dkg liszt
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztõ
15 dkg füstölt sonka vagy tarja
5 dkg olvasztott vaj
15 dkg kolbász
20 dkg reszelt sajt
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztõt, felfuttatjuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, megdagasztjuk, majd langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. 8 részre osztjuk (én lemértem). Egy tésztadarabot magunk elé teszünk, 12 cm széles, 20 cm hosszú téglalappá nyújtjuk.
A kolbászos fajtákhoz a kolbászt apróra vágjuk, eloszlatjuk 4 tésztadarabon. A sonkáshoz a tésztákat elõször lekenjük olvasztott vajjal, erre szórjuk az apróra vágott sonkadarabokat.
Feltekerjük, egymástól kellõ távolságra tesszük egy sütõpapíros tepsiben, mert még kelni fognak. Éles késsel hosszában bevágjuk, a szélein csak 2-2 cm maradjon. Így hagyjuk állni kb. 45 percet.
Az idõ leteltével az immár szétnyílt résekbe halmozzuk a reszelt sajtot (jó sokat!)
200 fokra elõmelegített sütõbe toljuk. Addig sütjük, míg a kifli szépen megpirul, a sajt pedig rásül (kb. 30 perc).