Idegen tollakkal ékeskedve- Rozmaringos-fokhagymás báránycomb kakukkfüves lilahagymával és tejszínes, parmezános csicsókával
sponsored links
Kicsit fáradt vagyok mostanában és ilyenkor vagy szakácskönyvet olvasok vagy fõzõmûsort nézek. Hétfõnként a Topchef megy a belga RTL-en, amit a gyerekekkel együtt nézünk minden héten, akik legalább annyira szeretnek fõzni, mint én. Nagyon jól szórakozunk, a legutóbbi adás egyik fordulójában pl. olyan látszólag gusztustalan ételekbõl kellett ínyenc fogásokat varázsolni, mint a kacsafej vagy a birkaagyvelõ. A hét többi napján marad a Un diner presque parfait , ami az otthoni Vacsoracsatára hasonlít és hosszú évek óta fut a francia adókon. Hála a mûsoroknak meg Jamie Oliver-nek, akinek a A pucér szakács címû sorozata megvan DVD-n is, mostanában hetente többször is arra érek haza, hogy a gyerekeim fõznek vagy sütnek. Tortát az évzáróra, születésnapokra, vagy csak úgy. Egyre bonyolultabbakat. Itt van például a kicsi születésnapi tortája, karamellkrémmel és csokoládé ganache-sal. (Farkas Vilmos receptje alapján).
Vagy a mai ebéd, a sült bárány sokféle körettel. Ezt egyedül a lányom csinálta-Jamie Oliver receptjei alapján- aki velem ellentétben úgy fõz, hogy az nem látszik a konyhán... Szerintem az Isten is erre a pályára teremtette, de nem akarom gyõzködni.Addig is jókat eszünk és lesz, aki megörökli a szakácskönyvgyûjteményemet...
Fokhagymás-rozmaringos báránycomb
Hozzávalók:
egy báránycomb (az enyém 1,2 kg-os tejesbárány-comb volt)
fél citrom
1 marék lecsipkedett friss rozmaring
1 gerezd fokhagyma
2 evõkanál olívaolaj
bacon, füstölt szalonna vagy pancetta (opcionális)
A báránycomb bõrérõl ( a mienknek nem volt) levágunk kb. 1cm átmérõjû foltocskákat és bedörzsöljük citrommal. A csont mellett 10 cm mélyen felszúrjuk a húst felül is-alul is. Mozsárban összetörjük a rozmaringot egy teáskanál sóval és az összevágott fokhagymával és egy fél evõkanál olívaolajjal.A keveréket a foltokra és csont mellé tömködjük. Ha van valamilyen füstölt szalonnaféleségünk, fúrjunk kis lyukakat a húsba és tömködjük bele azt is.A comb bõrét még egy kicsit besózzuk, néhány rozmaringágat is kötözhetünk rá.
A húst kiolajozott sütõben 220 fokon sütjük, fél óránként forgatjuk.
A sütési idõ:
Ha gyengén átsütve szeretnénk - 22 perc kilogrammonként és még 20 perc
Közepesen átsülve - 29 perc kilogrammonként és még 20 perc
jól átsütve - 44 perc kilogrammonként és még 20 perc.
Miután a sütõbõl kivesszük, alufóliába tekerve 10 percig pihentetjük a húst, mielõtt felszeletelnénk.
Az utolsó fél órában elõtte 10 percig sós vízben Ratte burgonyát (kis szemû) tettünk melléje, amit meglocsoltunk a bárány szaftjával
Sült lilahagyma kakukkfûvel és vajjal (6 személyre)
Hozzávalók:
6 közepes vagy nagy fej lilahagyma
10 dkg vaj
1 kis marék kakukkfû
durvaszemû só a sütéshez
A lila hagymák külsõ héját lehántjuk. Egy éles késsel vékonyan levágjuk a gyökér felõli végüket laposra, hogy stabilan álljanak. Fölülrõl 2 bemetszést ejtünk rajta kereszt alakban, de csak fele mélységig. A kakukkfüvet a sóval megtörjük mozsárban, majd a résbe tömködjük egy kis diónyi vaj kíséretében. Vékony sóágyra állítva 200 fokos sütõben 30-35 percig sütjük.
Parmezános, tejszínes kakukkfüves csicsóka
A recept itt olvasható.