Ibolyatorta
sponsored links
Hozz?val?k egy 24 cm-es tort?hoz (kb 16-20 szelet):
A pisk?t?hoz:
10 toj?s
10 kan?l cukor
5 kan?l olaj
10 kan?l liszt
csipet s?
A kr?mhez:
500 g mascarpone
3 dl tejsz?n
40 dkg feh?r csokol?d?
10 g zselatin
ibolya esszencia
?telfest?k
A d?sz?t?shez:
100 g feh?r csokol?d?
1 kan?l napraforg? olaj
habcs?k, pillecukor, zsel?, pop cake, friss ibolya stb
Az ?ssze?ll?t?shoz:
cukorszirup, amit 4 kan?l v?zb?l, 1 kan?l cukorb?l f?z?nk
N?gy lapot fogunk s?tni. A toj?sok feh?rj?t felverj?k a s?val, a cukorral, hozz?adjuk az olajat, majd lass?, ?vatos mozdulatokkal belekeverj?k a lisztet is. K?sz?thetj?k 2 tortaform?ban (a lapokat kett?v?gjuk majd), vagy ak?r 4-ben is. 180 C fokra el?meleg?tett s?t?ben t?pr?b?ig s?tj?k. A form?kb?l kivessz?k, kih?tj?k.
2 dl tejsz?nt felforr?s?tunk, r??ntj?k a kock?kra felt?rdelt csokol?d?ra, alaposan elkeverjk, kih?tj?k.
A marad?k 1 dl tejsz?nhez adjuk a porzselatint, 10 percig ?llni hagyjuk, majd felmeleg?tj?k, vigy?zva, hogy ne forrjon fel. Elkeverj?k, ?tsz?rj?k, majd langyosra h?tj?k.
A mascarpone-t habosra verj?k, kanalank?nt hozz?adagoljuk a csokol?d?ganache-t, a zselatinos tejsz?nt, az ibolyaesszenci?t ?s alaposan leh?tj?k. Ha nincs vir?garom?nk, adjunk hozz? van?li?t.
A hideg feh?r kr?mb?l kivesz?nk 3 kan?llal, a t?bbit 3 r?szre osztjuk ?s k?l?nb?z? ?rnyalatra sz?nezz?k.
Megt?tlj?k a tort?t, minden lapot ecset seg?ts?g?vel kiss? benedves?t?nk a sz?rppel. Beh?tj?k, tetsz?s szerint bevonjuk feh?r illetve ibolya sz?n? kr?mmel ?s ism?t hidegre tessz?k.
A csokol?d?t g?z f?l?tt felovasztjuk, hozz?adjuk az olajat, majd ?vatosan, kiskan?l seg?ts?g?vel a torta sz?l?re csorgatjuk, kialak?tva ezzel a kis csokicsurgat?sokat, majd a tetej?t is bevonjuk, figyelve, hogy tov?bb ne folyjon le a csokol?d?. D?szitj?k, majd h?tj?k a tort?t.