I (home) made bagett! Igen.
sponsored links
"Yes, nézzézek, mit teremtettem! Tüzet, ééén, raktam, tüzet!" Emlékeztek még a Számkivetett címû filmnek erre a jelenetére, amikor Tom Hanks elõemberként ugrálja körbe a tengerparton rakott méteres máglyát, Doorsot énekelve? Persze az önfeledt melldöngetést és artikulálatlan üvöltözést napokig tartó hiábavaló próbálkozás elõzte meg. De aztán egyszer csak sikerült, és a semmibõl hirtelen valami fényesen izzó melegség lett. Tom Hanks azzal a tûzzel egy darabka civilizációt csempészett a szigetre, melynek hosszútávon a túlélését is köszönhette. Valahogy én is hasonló büszkeséggel vettem ki vasárnap délután a sütõbõl a forró tepsit, rajta a 4 db házi készítésû bagettel. "Nézd, mit kreáltam!" - kiálltottam feleségemnek. "Sütöttem kenyeret! Én!" . Felkeltem korán reggel (fél tízkor), és dacolva a kint tomboló esõvel kimentem pizsamában a konyhába, elõvettem a lisztet, élesztõt, vizet, és tésztát gyúrtam. Én, a teremtés koronája, igen! Kimértem, dagasztottam, kelesztettem, kentem, spricceltem, bevagdostam, sütöttem, pihentettem, megtörtem, tunkoltam, és megettem. Igen.
Hozzávalók (a képen látható mennyiséghez)
- 320 gr kenyérliszt (bár én fele pizzalisztbõl csináltam)
- 200 gr (2 dl) langyos víz
- élesztõ (porélesztõt használtam, ebbõl kell majdnem egy egész zacskó)
- 1 ek olívaolaj ...