I can has cheezburger?

2012-02-23

sponsored links


Az igazi hamburger receptjén nincs mit vitatkozni: megfelelõ pékáru, némi zöldség, egy kis szósz, és színtiszta marhahús. És ráadásul nem is egészségtelen.

Jó régóta adósak vagyunk ezzel a poszttal, egész pontosan a blogszületésnap óta. Ugyanis azt találtuk ki, hogy akkor csapunk egy nagy hamburger bulit, de nem a dúsítóval felhúzott, sertés és csirkebõr alapú húspogácsákra pörögtünk rá, hanem az igazi, hamisíthatatlan hamburgerre, amiben a hús tényleg színtiszta hús, darált marha, 20-25 dkg között/per adag. Mellé sült krumplival, hoztuk a tradicionális amerikai filmes menüt.

Persze a hamburger terminológia irgalmatlanul sok változatot takar, klasszik magyar gitárostól a külföldi gyorséttermesekig. Egyébként inkább utóbbiak miatt vált adónemmé és az egészségtelen étkezés szinonimájává. Nem könnyû étel, való igaz, de tisztességesen elkészítve semmivel sem megterhelõbb egy magyar család átlag vasárnapi ebédjénél.

Mint ahogy arra Hahner Péter történész is felhívja a figyelmet könyvében, oly sok finom, de egészségtelen dologgal szemben a hamburger nem az USA-nak köszönhetõ. Hahner szerint amíg Európa adta a zsemle receptjét, addig  a hús az ázsiai receptek alapján terjedtek el: az USA "csak" ahhoz járult hozzá, hogy példátlanul népszerûvé tette. Sõt, az eredet a nyers marha apróhúsból származik (tatárbeefsteak), majd jön a szerb csevap és aztán Hamburg kikötõje, ahonnan a bevándorlók elindultak az újvilágba. Õk vitték Amerikába a darált húst két zsömle között, ami hamburger sztékként lett híres New Yorkban. Az elsõ felszolgált hamburger kétes dicsõségéért sokan küzdenek, az biztos, hogy maga az étel elõbb megteremtõdött, mint a keresztség.

Na de a lényeg, hogy túlszámoltuk magunkat, meg bedöglött a daráló, ezért nem zsírszalonnát daráltunk bele a ...


Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2012/02/23/i_can_...

sponsored links

Keres?s