Húsvétra
sponsored links
A nagymamám készített gyerekkoromban imbiszt (így kell írni, szép magyarosan?). Olyan volt, mintha egy komplett hidegtálból mutatós szobrot faragott volna Imádtam, aztán egy idõ után nem készítette többet. Nem tudom, miért, egészen egy pár hónappal ezelõttig. Akkor jutott eszembe, hogy a megszokott hidegtál-készítés közben talán én is egy kis újdonságot vihetek a dolgokba. Sikerült.
Õszintén szólva én már csak ritkán eszek franciasalátát, kicsit unom? Pont ezért, most egy izgalmasabb sajtsalátát készítettem, ez lett az imbisz alja. Felette kemény tojás ? szigorúan nem túlfõzve, mert az látszik.
Ez ugye azt jelenti, hogy forrástól számítva pontosan 8 percig kell fõzni a tojást. Utána rögtön váltott vízben lehûteni, így szépen meg lehet tisztítani. Tapasztalatok szerint akkor lehet szép kemény tojást készíteni, ha nem a legfrissebb darabokat használjuk (persze nem a zápot). Ha túlfõzzük, ronda zöld lesz a sárgájának a külseje.
Én ezeken kívül pár szelet sonkát tettem bele, de lehet cifrázni sonkatekerccsel, sajtszelettel, esetleg petrezselyemmel, vagy amit szeretünk. Íme, a recept:
Imbisz sajtos salátával
Hozzávalók egy kb. 10×25 cm-es formához:
1 l húslé
5 fõtt tojás
10 dkg szeletelt (füstölt) sonka
20 dkg kukorica
10 dkg zöldborsó
20 dkg pritaminpaprika
10 dkg sajt
4 ek majonéz
6 ek tejföl
1 ek uborkalé
3 csepp édesítõ
Pár csepp citromlé
Só, fehér bors
4 kis zacskó zselatin
A formát kibéleljük folpack-kal, oldalt lógjon egy kicsit túl rajta. Három zacskó zselatint keverés közben beleszórunk a langyos húslébe, felmelegítjük, de nem forraljuk. Kicsit kihûtjük, de még meleg legyen.
Két tojást felkarikázunk, szebb darabokkal kirakjuk a tál alját (a maradékot félretesszük, vagy megesszük ). Ráöntünk kevés alaplét, hogy éppen ellepje a tojáskarikákat, hidegre tesszük dermedni. Közben a sonka nagy részét 3-4 cm széles csíkokra vágjuk. Mikor a tojáson megkötött a lé, rátesszük a sonkacsíkokat, ismét kevés zselatinos lét öntünk rá, ismét megköttetjük. Erre jön a maradék 3 egész tojás, hosszában elrendezzük. Elõször csak a feléig öntjük fel a lével. Dermedés után a maradék sonkát kis darabokra vágjuk, a tojások közé szórjuk. Ismét felöntjük lével, most a tojások fölé érjen.
A majonézbõl, tejfölbõl, uborkalébõl, édesítõvel, sóval, fehér borssal, citromlével tartármártást keverünk. Megkóstoljuk, ha kell, ízlésünk szerint utánaízesítjük. Egy tálban összekeverjük a kukoricát, borsót és a centis kockákra vágott pritaminpaprikát és sajtot. A maradék zselatint fél dl vízben felmelegítjük, kevergetjük, amíg feloldódik. A tartárhoz keverjük, ezt pedig a zöldségekkel alaposan összeforgatjuk.
Mikor a tojáson megdermedt a zselatinos lé, rákanalazzuk, elsimítjuk. Legalább egy éjszakára hûtõbe tesszük.
Másnap egy tálra fordítjuk az imbiszt, lehúzzuk róla a folpack-ot, szeletelve tálaljuk.
Változatok egy formára
Ha nyár, akkor lecsó
Diabetikusan is finomat
Tavaszi gyûjtögetés
Õszintén szólva én már csak ritkán eszek franciasalátát, kicsit unom? Pont ezért, most egy izgalmasabb sajtsalátát készítettem, ez lett az imbisz alja. Felette kemény tojás ? szigorúan nem túlfõzve, mert az látszik.
Ez ugye azt jelenti, hogy forrástól számítva pontosan 8 percig kell fõzni a tojást. Utána rögtön váltott vízben lehûteni, így szépen meg lehet tisztítani. Tapasztalatok szerint akkor lehet szép kemény tojást készíteni, ha nem a legfrissebb darabokat használjuk (persze nem a zápot). Ha túlfõzzük, ronda zöld lesz a sárgájának a külseje.
Én ezeken kívül pár szelet sonkát tettem bele, de lehet cifrázni sonkatekerccsel, sajtszelettel, esetleg petrezselyemmel, vagy amit szeretünk. Íme, a recept:
Imbisz sajtos salátával
Hozzávalók egy kb. 10×25 cm-es formához:
1 l húslé
5 fõtt tojás
10 dkg szeletelt (füstölt) sonka
20 dkg kukorica
10 dkg zöldborsó
20 dkg pritaminpaprika
10 dkg sajt
4 ek majonéz
6 ek tejföl
1 ek uborkalé
3 csepp édesítõ
Pár csepp citromlé
Só, fehér bors
4 kis zacskó zselatin
A formát kibéleljük folpack-kal, oldalt lógjon egy kicsit túl rajta. Három zacskó zselatint keverés közben beleszórunk a langyos húslébe, felmelegítjük, de nem forraljuk. Kicsit kihûtjük, de még meleg legyen.
Két tojást felkarikázunk, szebb darabokkal kirakjuk a tál alját (a maradékot félretesszük, vagy megesszük ). Ráöntünk kevés alaplét, hogy éppen ellepje a tojáskarikákat, hidegre tesszük dermedni. Közben a sonka nagy részét 3-4 cm széles csíkokra vágjuk. Mikor a tojáson megkötött a lé, rátesszük a sonkacsíkokat, ismét kevés zselatinos lét öntünk rá, ismét megköttetjük. Erre jön a maradék 3 egész tojás, hosszában elrendezzük. Elõször csak a feléig öntjük fel a lével. Dermedés után a maradék sonkát kis darabokra vágjuk, a tojások közé szórjuk. Ismét felöntjük lével, most a tojások fölé érjen.
A majonézbõl, tejfölbõl, uborkalébõl, édesítõvel, sóval, fehér borssal, citromlével tartármártást keverünk. Megkóstoljuk, ha kell, ízlésünk szerint utánaízesítjük. Egy tálban összekeverjük a kukoricát, borsót és a centis kockákra vágott pritaminpaprikát és sajtot. A maradék zselatint fél dl vízben felmelegítjük, kevergetjük, amíg feloldódik. A tartárhoz keverjük, ezt pedig a zöldségekkel alaposan összeforgatjuk.
Mikor a tojáson megdermedt a zselatinos lé, rákanalazzuk, elsimítjuk. Legalább egy éjszakára hûtõbe tesszük.
Másnap egy tálra fordítjuk az imbiszt, lehúzzuk róla a folpack-ot, szeletelve tálaljuk.
Hasonló bejegyzések:
Változatok egy formára
Ha nyár, akkor lecsó
Diabetikusan is finomat
Tavaszi gyûjtögetés