Húsvétra
sponsored links
- Odukat és kriptákat pattant
- S bús árkokig leér a szava:
- Ilyen a Húsvét szent tavasza
- S ilyen marad.
- Miért tudjon Õ az embervérrül,
- Mikor künn, a Tavaszban
- Minden csoda csodát csinál
- S minden drága fizetség megtérül?
- Óh, Tavasz, óh, Húsvét,
- Emberek õsi biztatója,
- Csak azt szórd szét köztünk:
- Állandó a tavaszi óra
- S ilyen marad.
- Krisztus támad és eszmél,
- Odukat és kriptákat pattant.
- Van-e gyönyörûbb ennél?
- Ady Endre - A szép húsvét
- SERTRÉSKARAJ CSABA MÓDON,BURGONYALEPÉNYEN TÁLALVAHozzávalók:60 dkg sertéskaraj20 dkg kolozsvári szalonna20 dkg csemege uborka4 db fõtt tojás1 p. tejfölmajoránnabors, sóliszt, zsírA sertéskarajt 8 szeletre felszeleteljük, gyengén megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és majoránnával meghintjük. Egy serpenyõben a zsírt kiolvasztjuk és a lisztbe mártott karajszeleteket szépen megsütjük benne. Tálalásig melegen tarjuk. A szalonnát és az uborkát felkockázzuk és egy kis zsíron megpirítjuk (az uborkát, kb. félúton rakjuk hozzá). Amennyiben más fajta körettel tálaljuk akkor a karajszeleteket megkenjük tejföllel, rárakjuk a felkarikázott tojást és gazdagon megszórjuk a pirított szalonnával és uborkával. Jelen esetben a burgonyalepényt kenjük meg tejföllel erre pakoljuk a többi hozzávalót.BURGONYALEPÉNYHozzávalók:60 dkg burgonya2 db tojás15-20 dkg lisztpetrezselyemzöldbors, sóA burgonyát meghámozzuk és sós vízben megfõzzük. A megfõtt, langyos burgonyát burgonyatörõvel áttörjük, hozzáadjuk a tojásokat és annyi lisztet, hogy könnyen formázható, de ne túl kemény masszát kapjunk, belekeverjük az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. A tésztát négy vagy nyolc részre osztjuk, 1 cm vastagságúra lapítjuk õket és serpenyõben, forró zsírban mindkét oldalát szép pirosra sütjük.