Húsvéti ételeim receptjei, amelyek még nem találhatóak a blogomban
sponsored links
Tárkonyos fejtett bableves sonkalében
A fejtett bableves már van a blogomban ITT a különbség csak annyi, hogy sonkalében fõztem és a kimért levesek tetejére sonkacsíkokat tettem.
Recés sonkás krumpli
Hozzávalók: 4-6 adag
8-12 szem azonos nagyságú krumpli, só, bors, 4 gerezd fokhagyma, a fõtt parasztsonkámból nagyon vékony és kicsi szeletke sonkák, 4 ek olaj, só, bors, 8-12 vékony szelet füstöltszalonna
A krumplit alaposan megmostam, sikáltam és enyhén sós, fokhagymás vízben héjában majdnem puhára fõztem. Leszûrtem, hideg vízzel leöblítettem, még melegen meghámoztam. Egyenként evõkanálba fektettem és amíg a kanál széle engedi, széltében 4-5 helyen bevágtam. A vágatokat kissé szétfeszítettem és mindegyikbe sonkát dugtam, sóztam, borsoztam a tetejét és rátûztem mindegyik krumplira egy-egy szalonnát. Sütõtálba öntöttem az olajat, beleraktam a krumplikat és 30-35 percig, pirulásig sütöttem. A sütõtálban tálaltam.
Tipp: pirított gombaszeletekkel is tölthetjük a burgonyát és megszórhatjuk snidlinggel vagy petrezselyemmel.
Fotó ITT
Szalonnás, hagymás, fûszeres burgonya (sült csirkecsülök mellé)
Hozzávalók: 4-6 adag
1 kg burgonya, 20 dkg fõtt, füstölt császárszalonna, egy teáskanál paradicsompüré, 2 kisebb fej lila hagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors
A burgonyát megpucoltam, kisebb kockákra vágtam. Sós vízben megfõztem, leszûrtem. A kockákra vágott szalonnát megpirítottam, hozzáadtam a paradicsompürét, tovább pirítottam. Hozzáadtam az apróra vágott lila hagymát azzal is pirítottam, kevés vizet adtam hozzá és amikor elpárolgott, a fõtt burgonyát is belekevertem. sóztam, borsoztam és megszórtam az apróra vágott petrezselyemmel. Összeráztam és tálaltam a sült csirkecombokkal.
Az alsó csirkecombokat (12 db volt) sütés elõtt sóztam, borsoztam, bedörzsöltem fokhagymával, megszórtam majoránnával és hagytam állni 1 órát a hûtõben, majd tepsibe tettem, és meglocsoltam olajjal úgy, hogy alá is jusson. Kevés vizet is adtam alá, lefedtem alufóliával és kb. 30 percig sütöttem, majd levettem a fóliát és pirosra sütöttem.
Fotó ITT és hasonló burgonya és csirkecsülök ITT
Franciasaláta (hasonló van a 2014-es karácsonyi ételeink között, de leírás nincs)
Hozzávalók: 4-6 adag
50 dkg burgonya héjában fõzve, 1 nagy szál sárgarépa, és fehérrépa, kevés zellergumó, 15 dkg zsenge zöldborsó, 2-3 savanyú uborka, 1 nagyobb alma. A répákat zellert is hasábokra vágva sós vízben megfõztem, majd apró kockákra vágtam. A borsót is külön megfõztem. Az uborkát és az almát - az utóbbit meghámozva - kockára vágtam. A burgonyát meghámoztam és felkockáztam. Óvatosan összevegyítettem az egész hozzávalót és a tartármártással összekevertem. Hûtöben tartottam a tálalásig.
Tartármártás: 1 nagy tubus majonéz, 2 dl tejföl, 1 tk. mustár, csipetnyi cukor, só, bors. Jól összekevertem.
Fotó: ITT
Sós kekszek -Kréker
Hozzávalók: nagyságuk és db számuk a kiszúró formától függ
22 dkg liszt, 20 dkg trappista sajt lereszelve, 20 dkg puha vaj, 1 tk só, 2 tojás sárgája
A lisztet összekevertem a sóval, majd elmorzsoltam benne a vajat és végül a sajttal és a tojások sárgájával egynemûvé gyúrtam. Frissen tartó fóliába csomagoltam, majd a hûtõbe tettem fél órára. Alaposan lisztezett gyúródeszkán kb. fél centi vastagra nyújtottam és kiszaggattam (ez tetszõleges formájú). Sütõpapírral bélelt gáztepsibe sorakoztattam, majd egy szívószál segítségével lyukakat szaggatam bele. Elõmelegített közepesre állított sütõbe tettem és kb. 15 percig sütöttem. (Ne süssük túl, mert elveszíti a kekszekre jellemzõ színt és a vajas-sajtos ízét.)
Fotó: ITT
Tonhalkrém - a kekszekre
Hozzávalók:
Nagy doboz natúr tonhal konzerv (16 dkg), 1 ek puha vaj, 2 ek majonéz, 1 fõtt tojás reszelve, só, bors, 1 kk mustár, kaliforniai paprika
Lecsöpögtettem a tonhalat, majd alaposan kikevertem a vajjal, majonézzel, a reszelt tojással, sóval, mustárral, borssal. Az összeállt masszából kis golyókat tettem a kekszekre és kis kockára vágott kaliforniai paprikával díszítettem. De díszithetjük kapribogyóval is.
Fotó: ITT
Nyuszi kelt kalács - a tésztája azonos a fonott kalácséval
ITT
Diós-kakaós kocka
Hozzávalók: db szám a vágás nagyságától függ, 24-24 cm-es tepsi
4 tojás sárgája és fehérje, 24 dkg cukor, 27 dkg liszt, 1 dkg sütõpor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj, 1 ek kakaó, 6-8 dkg apróra tört dió, tetszés szerinti lekvár kb. 4 evõkanálnyi - én áfonya-szeder-bodza keverékét használtam.
Kimértem az anyagokat. A vajat megolvasztottam. A tojások sárgáját felvertem a fele cukorral. A tojások fehérjét felvertem a másik fele cukorral. A két tojásváltozatot habverõvel óvatosan összekevertem. Egyenletesen beleszórtam a lisztet, a kakaót, a sütõport, és a citrom reszelt héját. Beleöntöttem a megolvasztott vajat, lazán összekevertem. A masszát kivajazott, lisztezett tepsibe öntöttem - de kibélelhetjük sütõpapírral is - a tetejére szórtam az összetört diót, és elõmelegített sütõben közepes hõmérsékleten sütöttem kb. fél órát. Kihûlve keresztbe félbe vágtam megkentem a lekvárral, a felsõ részét rátettem és kockákra vágtam. Porcukorral megszórtam.
Fotó: ITT
Csokis-lekváros-kókusz pudingos és kókuszos palacsintatorta
Hozzávalók: 8 db csonka háromszög lesz belõle, de lehet kisebbekre is vágni
Palacsintához (ez kelt palacsinta) 30 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, ásványvíz, 1 dkg élesztõ, kb. 4-6 ek lekvár (ki mit szeret), csipet só, 2 dkg cukor, a sütéshez olaj.
Egy tálban elkevertem a tojást a liszttel, egy kevés tejben felfuttatott élesztõvel, sóval, cukorral, a tej felével. Ha már sima, hozzáadtam a tej másik felét, és ha szükséges az ásványvizbõl is. Fél óráig pihentettem. A masszából a szokásosnál vastagabb kb. 8 palacsintát sütöttem. Pontosan egymásra rakva a közepét kiszúrtam egy kb. 5 cm átmérõjû kiszúróval. A kis lapokat félretettem.Még melegen bekentem a lekvárral, a következõt a kakaós krémmel, a harmadikat a kókuszos-pudingossal, így ismételtem, a legfelsõ lekváros erre jön az utolsó palacsinta amire kerül a csoki máz, a kis lapok és a kókuszos-puding lapított golyó a tetején kis lekvár csöppel.
Krémhez: ez háromféle, kakaós, kókuszos-pudingos, lekváros
Kakaós:2 ek kakaópor, édesítéshez cukor vagy fruktoz, 2 ek tej, ezt sûrûre fõzni és kenhetõ
Kókuszos-pudingos: 2 csomag Haas kókusz ízû pudingpor, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4-5 dl tej, 10 dkg kókuszreszelék. A pudingport a cukorral, tejjel csómomentesre kevertem, hozzáadtam a vajat, simára kevertem és jött bele a kókuszreszelék is és csak annyira fõztem, hogy kenhetõ legyen a palacsintára. Ezután besûrítettem és készítettem belõle a kis golyókat.
Lekvár:tetszés szerinti 4-6 ek. nekem birsalmalekvár (általam fõzött)
Máz a palacsinta tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 2 ek olaj. A csokoládét daraboltam, az olajban felolvasztottam és a háromféle töltelékkel megtöltött palacsintákra öntöttem, elsimítottam amennyire lehetett, mert nem egyenletes a palacsinta. Elosztottam rajta a kis palacsinta korongokat, rátettem a pudingos-kókuszos golyókat és tetejére a kis lekvár csöppet.
Azért lett szeleteléskor csonka háromszög, mert a közepét kiszúrtam a korongok miatt.
Fotó:ITT
A fejtett bableves már van a blogomban ITT a különbség csak annyi, hogy sonkalében fõztem és a kimért levesek tetejére sonkacsíkokat tettem.
Recés sonkás krumpli
Hozzávalók: 4-6 adag
8-12 szem azonos nagyságú krumpli, só, bors, 4 gerezd fokhagyma, a fõtt parasztsonkámból nagyon vékony és kicsi szeletke sonkák, 4 ek olaj, só, bors, 8-12 vékony szelet füstöltszalonna
A krumplit alaposan megmostam, sikáltam és enyhén sós, fokhagymás vízben héjában majdnem puhára fõztem. Leszûrtem, hideg vízzel leöblítettem, még melegen meghámoztam. Egyenként evõkanálba fektettem és amíg a kanál széle engedi, széltében 4-5 helyen bevágtam. A vágatokat kissé szétfeszítettem és mindegyikbe sonkát dugtam, sóztam, borsoztam a tetejét és rátûztem mindegyik krumplira egy-egy szalonnát. Sütõtálba öntöttem az olajat, beleraktam a krumplikat és 30-35 percig, pirulásig sütöttem. A sütõtálban tálaltam.
Tipp: pirított gombaszeletekkel is tölthetjük a burgonyát és megszórhatjuk snidlinggel vagy petrezselyemmel.
Fotó ITT
Szalonnás, hagymás, fûszeres burgonya (sült csirkecsülök mellé)
Hozzávalók: 4-6 adag
1 kg burgonya, 20 dkg fõtt, füstölt császárszalonna, egy teáskanál paradicsompüré, 2 kisebb fej lila hagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors
A burgonyát megpucoltam, kisebb kockákra vágtam. Sós vízben megfõztem, leszûrtem. A kockákra vágott szalonnát megpirítottam, hozzáadtam a paradicsompürét, tovább pirítottam. Hozzáadtam az apróra vágott lila hagymát azzal is pirítottam, kevés vizet adtam hozzá és amikor elpárolgott, a fõtt burgonyát is belekevertem. sóztam, borsoztam és megszórtam az apróra vágott petrezselyemmel. Összeráztam és tálaltam a sült csirkecombokkal.
Az alsó csirkecombokat (12 db volt) sütés elõtt sóztam, borsoztam, bedörzsöltem fokhagymával, megszórtam majoránnával és hagytam állni 1 órát a hûtõben, majd tepsibe tettem, és meglocsoltam olajjal úgy, hogy alá is jusson. Kevés vizet is adtam alá, lefedtem alufóliával és kb. 30 percig sütöttem, majd levettem a fóliát és pirosra sütöttem.
Fotó ITT és hasonló burgonya és csirkecsülök ITT
Franciasaláta (hasonló van a 2014-es karácsonyi ételeink között, de leírás nincs)
Hozzávalók: 4-6 adag
50 dkg burgonya héjában fõzve, 1 nagy szál sárgarépa, és fehérrépa, kevés zellergumó, 15 dkg zsenge zöldborsó, 2-3 savanyú uborka, 1 nagyobb alma. A répákat zellert is hasábokra vágva sós vízben megfõztem, majd apró kockákra vágtam. A borsót is külön megfõztem. Az uborkát és az almát - az utóbbit meghámozva - kockára vágtam. A burgonyát meghámoztam és felkockáztam. Óvatosan összevegyítettem az egész hozzávalót és a tartármártással összekevertem. Hûtöben tartottam a tálalásig.
Tartármártás: 1 nagy tubus majonéz, 2 dl tejföl, 1 tk. mustár, csipetnyi cukor, só, bors. Jól összekevertem.
Fotó: ITT
Sós kekszek -Kréker
Hozzávalók: nagyságuk és db számuk a kiszúró formától függ
22 dkg liszt, 20 dkg trappista sajt lereszelve, 20 dkg puha vaj, 1 tk só, 2 tojás sárgája
A lisztet összekevertem a sóval, majd elmorzsoltam benne a vajat és végül a sajttal és a tojások sárgájával egynemûvé gyúrtam. Frissen tartó fóliába csomagoltam, majd a hûtõbe tettem fél órára. Alaposan lisztezett gyúródeszkán kb. fél centi vastagra nyújtottam és kiszaggattam (ez tetszõleges formájú). Sütõpapírral bélelt gáztepsibe sorakoztattam, majd egy szívószál segítségével lyukakat szaggatam bele. Elõmelegített közepesre állított sütõbe tettem és kb. 15 percig sütöttem. (Ne süssük túl, mert elveszíti a kekszekre jellemzõ színt és a vajas-sajtos ízét.)
Fotó: ITT
Tonhalkrém - a kekszekre
Hozzávalók:
Nagy doboz natúr tonhal konzerv (16 dkg), 1 ek puha vaj, 2 ek majonéz, 1 fõtt tojás reszelve, só, bors, 1 kk mustár, kaliforniai paprika
Lecsöpögtettem a tonhalat, majd alaposan kikevertem a vajjal, majonézzel, a reszelt tojással, sóval, mustárral, borssal. Az összeállt masszából kis golyókat tettem a kekszekre és kis kockára vágott kaliforniai paprikával díszítettem. De díszithetjük kapribogyóval is.
Fotó: ITT
Nyuszi kelt kalács - a tésztája azonos a fonott kalácséval
ITT
Diós-kakaós kocka
Hozzávalók: db szám a vágás nagyságától függ, 24-24 cm-es tepsi
4 tojás sárgája és fehérje, 24 dkg cukor, 27 dkg liszt, 1 dkg sütõpor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj, 1 ek kakaó, 6-8 dkg apróra tört dió, tetszés szerinti lekvár kb. 4 evõkanálnyi - én áfonya-szeder-bodza keverékét használtam.
Kimértem az anyagokat. A vajat megolvasztottam. A tojások sárgáját felvertem a fele cukorral. A tojások fehérjét felvertem a másik fele cukorral. A két tojásváltozatot habverõvel óvatosan összekevertem. Egyenletesen beleszórtam a lisztet, a kakaót, a sütõport, és a citrom reszelt héját. Beleöntöttem a megolvasztott vajat, lazán összekevertem. A masszát kivajazott, lisztezett tepsibe öntöttem - de kibélelhetjük sütõpapírral is - a tetejére szórtam az összetört diót, és elõmelegített sütõben közepes hõmérsékleten sütöttem kb. fél órát. Kihûlve keresztbe félbe vágtam megkentem a lekvárral, a felsõ részét rátettem és kockákra vágtam. Porcukorral megszórtam.
Fotó: ITT
Csokis-lekváros-kókusz pudingos és kókuszos palacsintatorta
Hozzávalók: 8 db csonka háromszög lesz belõle, de lehet kisebbekre is vágni
Palacsintához (ez kelt palacsinta) 30 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, ásványvíz, 1 dkg élesztõ, kb. 4-6 ek lekvár (ki mit szeret), csipet só, 2 dkg cukor, a sütéshez olaj.
Egy tálban elkevertem a tojást a liszttel, egy kevés tejben felfuttatott élesztõvel, sóval, cukorral, a tej felével. Ha már sima, hozzáadtam a tej másik felét, és ha szükséges az ásványvizbõl is. Fél óráig pihentettem. A masszából a szokásosnál vastagabb kb. 8 palacsintát sütöttem. Pontosan egymásra rakva a közepét kiszúrtam egy kb. 5 cm átmérõjû kiszúróval. A kis lapokat félretettem.Még melegen bekentem a lekvárral, a következõt a kakaós krémmel, a harmadikat a kókuszos-pudingossal, így ismételtem, a legfelsõ lekváros erre jön az utolsó palacsinta amire kerül a csoki máz, a kis lapok és a kókuszos-puding lapított golyó a tetején kis lekvár csöppel.
Krémhez: ez háromféle, kakaós, kókuszos-pudingos, lekváros
Kakaós:2 ek kakaópor, édesítéshez cukor vagy fruktoz, 2 ek tej, ezt sûrûre fõzni és kenhetõ
Kókuszos-pudingos: 2 csomag Haas kókusz ízû pudingpor, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4-5 dl tej, 10 dkg kókuszreszelék. A pudingport a cukorral, tejjel csómomentesre kevertem, hozzáadtam a vajat, simára kevertem és jött bele a kókuszreszelék is és csak annyira fõztem, hogy kenhetõ legyen a palacsintára. Ezután besûrítettem és készítettem belõle a kis golyókat.
Lekvár:tetszés szerinti 4-6 ek. nekem birsalmalekvár (általam fõzött)
Máz a palacsinta tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 2 ek olaj. A csokoládét daraboltam, az olajban felolvasztottam és a háromféle töltelékkel megtöltött palacsintákra öntöttem, elsimítottam amennyire lehetett, mert nem egyenletes a palacsinta. Elosztottam rajta a kis palacsinta korongokat, rátettem a pudingos-kókuszos golyókat és tetejére a kis lekvár csöppet.
Azért lett szeleteléskor csonka háromszög, mert a közepét kiszúrtam a korongok miatt.
Fotó:ITT