Húsvéti válogatás
sponsored links
Ma munka után gyorsan beszaladtunk az egyik szupermarketbe, persze az utolsó napokban jut mindig eszembe hogy mi hiányzik még a bevásárlólistáról, ahol a rendkívül kedves pénztáros megkérdezte hogy felkészültünk -e a Húsvétra.. A kérdés hallatán rögtön átfutott az agyamon a rám váró forgatókönyv, a sütés-fõzés, némi takarítás és még virágot is venni szeretnék az asztalra. Mosollyal az arcomon válaszoltam, hogy természetesen és majdnem el is hittem, amit mondtam.:)
Mindenesetre, hazatérve a vásárlásból gyorsan összeállítottam az aprósütemény tésztáját, amit becsomagolva a hûtõbe tettem. Holnap este megsütöm a sonkát, az aprósüteményeket és a túrós-málnás süteményt, így másnapra már csak az ebéd elkészítése marad és egy-egy süteményé.
Az aprósütemény receptjét Michel Roux szakácskönyvébõl próbáltam ki néhány hete és imádom. Nem tartoznak a kedvenceim közé a kekszek, aprósütemények, jobban szeretem a krémes, töltött édességeket, de ez az aprósütemény nagyon nagyon finom. A szerzõt idézve ,,úgy olvad el a szánkban, mint semelyik más tésztaféle".
Pate sablee
Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg puha vaj felkockázva
10 dkg porcukor
2 tojássárga
egy csipet só
Elkészítés: A lisztet egy tálba szórtam, a közepébe mélyedést nyomtam és a vajat, a porcukrot és a sót beleszórtam. A hozzávalókat elkevertem, majd a tojássárgákat is hozzáadtam és beledolgoztam. A hozzávalókat jól össze kell dolgozni, amíg egynemû tésztát nem kapunk! Cipót formázva belõle folpackba csomagolva hûtõbe tettem.
Felhasználáskor a tésztát kb. 3 mm vastagra kinyújtom és különbözõ formákat szaggatok belõle vagy kézzel kisebb gombócokat formázok a tésztából, amit ellapítok, közepébe kisebb mélyedést formázok, amibe lekvárt töltök.
Ha még mindig nem tudjátok, hogy mit készítsetek Húsvétra, íme néhány sütemény, aminek helye lehet az ünnepi asztalon.