Húsvéti vaníliás keksz

2014-04-09

sponsored links







Citromhab blogjában láttam meg az õ gyönyörû kekszeit, aztán megnéztünk sok videót a wet-on-wet icing technikáról. A mieink inkább modernek lettek, semmiképpen nem profik, eleve ott kezdõdött, hogy nekem nincs tojás formájú kiszúróm, rendelni meg késõ lett volna, stb. A lényeg végülis az, hogy ezt az iskolába sütöttük, húsvéti ebéd lesz holnap,  amit a gyerekek készítenek a tanárnõvel a fõzés óra keretén belül. Több külföldi gyerek is jár az évfolyamba, így ezekbõl az országokból is készülnek ételek, lesz magyar is. Tõlem kért a tanárnõ egy lencsés receptet, mert szerinte a magyarok lencsét esznek, hát esznek, de nem húsvétkor. Hogy én mit fogok enni, azt még nem tudom, de legalább remélem a kekszeknek sikere lesz, ez csak ízelítõ, kb. 200 darab készült és mind különbözõ, a végén már olyan fáradt voltam, éjjel lettem kész vele, arra már végképp nem volt energiám, hogy a bordûröket is megcsináljam. Én vaníliás ízesítésû kekszeket sütöttem, a megadott mennyiség kétszeresét és az icing recept is Citromhabtól van, azt csak bemásolom ide, én 2 fehérjébõl készítettem és több színt kevertem be.

Vaníliás keksz hozzávalói:
40 dkg liszt
22 dkg hideg vaj
15 dkg porcukor
1 cs. sütõpor
2 tojássárgája
2 ek. tejföl
pici só
1 teáskanál vaníliakivonat
1 rúd vanília

Hozzávalók a díszítéshez
1 kisebb tojás fehérje
1 csapott evõkanál étkezési keményítõ
150-200 g porcukor
piros por vagy gél állagú ételfesték
A vajat a liszttel elmorzsoltam, majd a többi alapanyagot is hozzáadva összeállítottam a tésztát. Lisztezett nyújtólapon átgyúrtam, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtottam a tésztát és tetszõleges alakú kiszúróval kiszaggatjuk a kekszeket és tojás formákat vágtam ki. Sütõpapírral bélelt tepsibe rakjtam õket, és 180 fokos sütõben 8 perc alatt megsütöttem, ez sütõnként változhat.
Az icinghoz: Keményre felverjük a tojásfehérjét, hozzáadjuk a keményítõt és fokozatosan adagolva, és közben folyamatosan verve a habot, annyi porcukrot, hogy szilárd krémet kapjunk. Akkor jó, ha már nem vagy csak nagyon lassan folyik le a habverõrõl a hab. Az így kapott írókát kétfelé osztjuk. Az egyik rész marad fehér, a másikat minimális mennyiségû ételfestékkel rózsaszínre festjük. Egy-egy kávéskanálnyit mindkettõbõl zacskóba töltünk, aminek a végén apró lyukat vágunk. A piros írókához a rózsaszín habból veszünk ki teáskanálnyit és sötétebbre színezzük. Ezt is zacskóba töltjük. A maradék fehér és rózsaszín habot 1-2 kávéskanálnyi vízzel hígítjuk, ez lesz a terülõmáz. A kekszeken körben kontúrvonalat húzunk az írókával, és kitöltjük a megfelelõ színû terülõmázzal. Nem várjuk meg, hogy megszáradjon, hanem azonnal megrajzoljuk rá a mintákat. Így a színes íróka egybemosódik a terülõmázzal száradás után teljesen sima felületet adva. A teljes száradás ideje 6-8 óra.
 Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)

Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/04...

sponsored links

Keres?s