Húsvéti répatorta
sponsored links
Mint már említettem a Nutellánál tematikus napok vannak, elsõ nap témája a mogyoróõrlemény volt, melyet a Batha-Porta jóvoltából tesztelhetünk 20-an.
Nos, a Nutella mellett ebbe a sütibe került a mogyorólisztbõl, igen, annak ellenére, hogy lentebb már dió-málna liszttel van fotózva?.mert addigra kidobtam ezt az üres zacsit.
A lényeg az, hogy répatortát szerettem volna vinni az oviba locsolkodásra. Már majdnem meg is sütöttem simán, ahogy szoktam, de aztán lecseréltem a dió egy részét õrleményre. Olyan finom lett tõle?.
Ez a répatorta azért is jó, mert a gyerekek megeszik. Az is, amelyik egyébként nem eszi meg a répát. Mondjuk az én lányaim megeszik, de ez egy olyan jól sikerült süti lett ismét, hogy miközben segítettek gyurmázni a nyuszikat tolták befelé a szeleteket. És ezt öröm volt nézni.
Konzisztenciájában a magõrlemény nem változtatott a tészta állagán, igazán ki sem érzõdik rajta. Jaj, de kíváncsi leszek, mit szólnak hozzá a gyerekek!
4 egész tojás
2 cs vaníliás cukor
1,5 bögre (35 dkg) kristálycukor
1 púpozott teáskanál (6 gr) fahéj
1 csipet só
1 bögre (2,5 dl) étolaj
2 cs sütõpor
1,5 bögre (25 dkg) réteslisztet
1 bögre (10 dkg) mogyoróõrlemény
1/2 bögre darált dió
40-50 dkg reszelt sárgarépa
(1 ek tökmagolaj ? opcionális, de nagyon finom lesz tõle és tulajdonképpen a kiesett dió olajtartalmát gondoltam pótolni vele)
Fontos az elején tisztázni ? mert felmerülhet a kérdés, hogy ha mogyorólisztet használok, miért nem váltom ki a réteslisztet-, hogy ezeknek a magõrleményeknek nincs sikértartalmuk, tehát nem válthatjuk ki velük egy az egyben a lisztet, csak egy részét. Ennél a sütinél mondjuk pont nem a liszt egy részét váltom ki, de akár lehetne még azt is, csak hát a zacsi 300 grammos volt és a nutellába is kellett belõle, az fontosabb volt!
A tojásokat a cukrokkal kihabosítjuk. Jó habosra, ne sajnáljuk az idõt!
Belekeverjük a fahéjat, sót, és az olajakat is.
A lisztet a sütõporral vegyítjük el, majd belekeverjük a magõrleményt és a darált diót.
Ezt a keveréket (még robotgéppel) óvatosan belekeverjük a tojás habba.
Ahogy sima lesz, fakanállal beleforgatjuk a reszelt répát.
Süthetjük tortaformában is, illetve simán tepsiben.
Én mikor hogy készítem. Anno tepsiben sütöttem, tavaly formában, most ismét tepsiben, mert szeletelve gondoltam a gyerekeknek.
Mindenhogy fantasztikus, viszont akárhogy is döntünk, vajazzuk ki a formát és zsemlemorzsával szórjuk meg.
A tepsi mérete majdhogynem mindegy. Ha magasabban lesz benne a tészta tovább kell sütni, ha nem lesz olyan magas, akkor nagyjából 40-45 perc alatt készre sül majd.
De egyébként a legmegfelelõbb egy 34x26x5 cm-es tepsi.
Ha megsült hagyjuk kihûlni, majd szeletelhetjük.
A tetejét porcukorral szórtam, majd nyuszikat és répákat készítettem fondánból. Ezekkel díszítettem, szerintem nagyon cukik és egyszerûen elkészíthetõk.
Vegyünk egy adag fondánt, a képen látható módon vegyük ketté és a tenyereink közt hengergessük simára.
A hosszabbiknak a két végét egy késsel vágjuk be középen.
Az egyik végén a két nyúlványt a vágott felükre fektessük.
Fordítsuk magunk felé és a másik felét emeljük át óvatosan a hátsó lábak fölött.
Az elsõ lábakat ugyanúgy a vágott felükre fektessük és igazgassuk be ilyen ugró/pucsító pózba.
A fejhez való kisebb hengerbõl keveset lecsípve és kigömbölygetve készíthetünk farkincát, majd a hengerecskét enyhén kúppá formázzuk.
A füleket picit széthúzzuk?
Majd a fültövekben meghajlítjuk a fejet 90 fokban.
És rátehetjük a fejre. Ha nem ragadna magától ételragasztóval vagy egy picike vízzel segítsünk neki ragadni.
Fekete ételfesték filccel vagy festékkel, ecsettel szemeket és orrot rajzolunk neki.
A répát nem magyarázom, beszéljenek a képek! A lyukat bele fogvájóval készítettem és késsel vagdostam be a végén!
Ugye, hogy nem bonyolultak? És hogy fog tetszeni a gyerekeknek! :)Jó sütögetést kívánok Nektek!Kövess a Facebookon is.