Húsvéti receptajánló
sponsored links
Elmaradásban vagyok a játékkal is, amire Gizi, Anikó és Klaudia invitált meg. No semmi extra, csak egy húsvéti receptajánló.
Nagyon sok újdonságot nem tudok ajánlani, mert nálam a húsvét nem a kísérletezés és az új fogások bevezetésének idõszaka. Abszolút maradok évrõl-évre a klasszikusoknál: vagyis fonott ánizsos (mert imádjuk az ízét) édes kalács vagy (kis cipócskák) dukál a húsvéti hidegtál mellé, amin sárgatúró, fõt füstölt sonka, fõtt füstölt parasztkolbász, nagyanyám tojásos-petrezselymes töltött dagadója és fõtt tojás szerepel, persze tormakrémmel. Ha úgy esik az ünnep, akkor kerül az asztalra retek, újhagyma, saláta, medvehagyma is. Nálunk szombaton késõn este van az ünnepi hidegtál vacsora, és a következõ napokon is ezt esszük reggelire is, vacsorára is - nem szoktam extrákat sütni-fõzni. Töltött tojást sem szoktam készíteni, mert a fõtt tojás szinte csak dísznek van az ünnepi hidegtálon, mert nem igazán rajongunk érte. Pár darab azért el szokott fogyni, a többi tojás pedig sárgatúró és a töltött dagadó töltelékeként van jelen az ünnepi asztalon.
Ebédre pedig a sonka fõzõlevével szoktam készíteni vagy töltött káposztát, vagy székelykáposztát, vagy rakott káposztát, vagy savanyú répát.
Azért ha vendégek is jönnek ebédre vagy vacsorára, mit is ajánlanék? na jó, csak néhány kósza ötlet.
Elõételnek mondjuk medvehagymás friss házi sajtot nyers, hajszálvékonyra szelt retekkel, mindezt tökmagolajjal kissé megcsepegtetve, szép vékony zsúrkenyérbõl készült pirítóson.
Vagy szpanakopita spenót helyett medvehagymával és friss csalánnal ízesítve és friss ricottával töltve.
Vagy levesben fõtt ököruszályhús házi tormakrémmel, pirítóssal.
Vagy készíthetünk öntött fejes salátát is, már láttam a piacon, ideje van.
Vagy adhatunk medvehagymás prószatekercset is, persze csak egy-két csigabigát, ha elõételnek készül.
Leves: ököruszályleves házi sonkás vagy tojáskrémes raviolival.
Vagy savanyú tojásleves, de nem vízzel fõzve, hanem a sonka fõzõlevével, fõtt sonka darabokkal.
Vagy sóskaleves polentavirágokkal. Ezt a levest fõzhetjük salátából is, vagy csalánból medvehagymával ízesítve is.És kerülhet ebbe is fõtt sonka darabkákban akár.
Vagy ez a jó kis kenyérleves a hidegtálról maradt fõtt kolbász vagy sonka darabkákkal, fõtt vagy nyers tojással, friss aprított medvehagymával
Fõfogásként : borzacskabundában sült pulykamell marinált reteksalátával
vagy tonhalas rizst joghurtos-citromos öntettel készült fejes salátával
vagy készíthetünk egy finom vadast zsömlegombóccal
vagy süthetünk egy finom csípõs oldalast olívás meleg burgonyaslátával
vagy süthetünk egy joghurtpácos, omlós egybensültet és köretként morzsás fejes salátát kínálva hozzá, csõben sütve.
Vagy kapris, fetás csirkemellet készíthetünk párolt rizzsel.
Desszertként húsvétra nagyon passzos a madártej vagy a zabaglione szerintem.
A tarte tatin egyszerû és elronthatatlan és isteni és olcsó. Vaníliafagyival meg.... nah.
Háziasszonykímélõ, de egyszerûségéhez és finomságához fordítottan arányos ez a csokitorta saját levében.
Ha sok fehérjénk maradna a sütögetésbõl, ez a délvidéki citromtorta isteni. Ehhez mentás joghurtfagyit tudnék elképzelni.
Az indiai rizspuding pedig komoly függõséget okoz. Húsvétra vaníliásra készíteném, kiwikompóttal.
A kókuszos kocka elállósabb, nem kell hûtõbe tenni és mindenki imádja.
Én tiramisut fogok készíteni, de kókuszosat, vettem friss kókuszdiót.
És a zserbó is telitalálat, szintén nem igényel hûtést.
Hát röviden ...