Húsvéti narancsos-kókuszos répatorta, fehér csokis habbal
sponsored links
Nyuszika bemegy a kocsmába, jó erõsen rácsap a pultra és elkiáltja magát:
– Répatortát kérek!
Mire a kocsmáros:
– Nincsen.
Másnap megint bemegy Nyuszika a kocsmába és rácsap a pultra:
– Répatortát kérek!
– Nincsen!
Harmadik nap megint bemegy a kocsmába és rácsap a pultra…
– Répatortát kérek!
– Nyuszika, ha még egy rácsapsz a pultra, odaszögezem a kezed!
Negyedik nap bemegy Nyuszika a kocsmába és megkérdezi:
– Van szög?
– Nincsen.
– Akkor répatortát kérek!
Ugye, hogy ez az egyik legelsõ vicc, amit hallottunk gyerekkorunkban?
Sosem sütöttem még répatortát (répás kekszet már igen) és szokásomhoz híven ismét egy saját variációval álltam elõ. A narancs-répa párosítás jó ötletnek bizonyult, már csak azért is, mert amúgy nem lenne sok lehetõség a megbontott narancs marmelád elhasználására. Ha nincsen otthon citromfû, akkor elhagyható vagy kevés citromhéjjal helyettesíthetõ.
Ezt a kombót még izgalmasabbá teszi a kókusz is. Nagyon szerettük, hamar el is fogyott.
Mikor a legalkalmasabb répatortát sütni? Hát Húsvétkor. Ez okból kedvet kaptam a különlegesebb díszítéshez is (itt a marcipán répára gondolok), így nem csak finom, hanem pofás kis torta is lett belõle.
Érdemes egy nappal elõbb elkészíteni, mivel a narancs marmeládnak van egy kis kesernyés mellékíze, ami másnapra elhalványul.
Aki nem kedveli vagy fél ettõl az enyhén kesernyés íztõl, használjon édesebb narancslekvárt.
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg sárgarépa, lereszelve
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg porcukor/nyírfacukor
- 2 ek méz
- 2 nagy tojás
- 0,7 dl napraforgó olaj
- 1 csapott kk porított narancshéj
- 1 púpos kk szódabikarbóna
- 1 csapott tk morzsolt citromfû
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 3 ek narancs marmelád (vagy édesebb narancslekvár)
A bevonáshoz:
- 2 dl cukrászhab
- 10 dkg fehércsoki
A díszítéshez:
- 10 db marcipánrépa
Elkészítés
- Elõször összekeverjük a lisztet, a kókuszt, a narancshéjat, a citromfüvet és a szódabikarbónát.
- Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
- A porcukrot és a tojások sárgáját habosra keverjük, majd beledolgozzuk az olajat és a mézet is.
- Mehet bele a sárgarépa, majd kisebb adagokban a lisztes keverék.
- Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, és az egész keveréket egy 20 cm-es tortaformába simítjuk (amibe elõzõleg sütõpapírt vágtunk). 180 °C-ra elõmelegített sütõben kb 25 perc alatt megsütjük. Tûpróba.
- Ha a torta megsült, rácsra téve teljesen kihûtjük, majd félbevágjuk és az alsó lapot megkenjük narancslekvárral. Visszatesszük a tetejét.
- A tejszínt felforrósítjuk, hozzáadjuk az aprított fehércsokit, levesszük a tûzrõl és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ezután a keveréket lehûtjük, majd robotgéppel jó habosra felverjük.
- A fehércsokis habbal bekenjük a torta tetejét és oldalát, végezetül marcipán répákkal díszítjük. (Tetszés szerint elõre bejelölhetjük a szeleteket.)
Ezt a receptet Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel õket.
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsõként értesülj az újdonságokról, új receptekrõl és új videókról!