Húsvéti mézeskalácsok
sponsored links
Az elõzõ bejegyzésben mutatott tojás alakú tepsi tulajdonképpen nem is azért kellett, hogy holmi muffinokat süssek benne, a kis családom ki sem állhatja õket. Ellenben, ha megfordítjuk, remekül lehet rajtuk fél tojásokat sütni mézeskalács tésztából. Jó ideje agyaltam már azon, hogy mit is használjak ilyen tojásokhoz, amibõl sok van és tûzálló is. Ezért aztán amikor megláttam a legkisebbisszámít multiban majdhogynem felsikoltottam örömömben. Ráadásul maga a forma tapadásmentes bevonatú, amibe ennek ellenére a tészta beleragad, de a mézes nem igényel kikenést, azt nyugodtam rá lehet tenni.
Tojás alakú kiszúróért is nyaggattam az összes ismerõsömet, egészen kicsit láttam szettben, de nekem nagyobb kellett, ahhoz viszont nemvolt türelmem, hogy egy papírból kivágott sablont rajzolgassak egyesével körbe.
Pár napja a kedvenc drogériámban vásároltam, amikor is megakadt a szemem egy ovális szappantartón, amit kis jóindulattal akár tojás formának is nevezhetünk. Remekül lehetett vele szaggatni a tésztát, de aztán az is eszembe jutott, hogy valamikor a lomisoknál vettem én fém gyûrûket, amikben elvileg tükörtojást lehet formára sütni. Soha nem használtam, ez is olyan tipikus, haszontalan konyhai eszköz, nem is értem, minek csaptam le rá. Szóval elõtúrtam ezeket is, és az egyiket összenyomtam, tökéletes tojás kiszúróm lett.
Most már dõzsöltem a kiszúrókban, a forma is meg volt, kellett hozzá tészta. Az én mézesem kiváló, de pihentetni kell elvileg három napig. Ráadásul puha, ami egyébként nem hátrány ugye, de most masszívabb tészta kellett. Elfeleztem az adagot, a szódabikarbónából dupla mennyiséget tettem bele és annyi liszttel dolgoztam össze, amivel azonnal formázható tésztát kaptam. Egy bûnöm azért van, elfelejtettem mérni a liszt mennyiségét.
Hozzávalók:
- 20 dkg méz
- 15 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 3 tojás ...