Húsvéti morzsás babka
sponsored links
Az Oroszok Húsvétvasárnap sütik ezt a finom kalácsot.
A morzsás babkát egész Kelet-Európában kínálják a húsvéti fogások mellé.
Ma megmutatom nektek hogyan is készítik,és ha van kedvetek próbáljátok ki!
Nagyon finom.
Hozzávalók a tésztához:
2 csomag ( 14 g. ) szárított instant élesztõ vagy 30 g friss élesztõ
125 ml. langyos víz
120 g. cukor
180 ml. langyos tej
fél teáskanál só
1 teáskanál vaníliakivonat
90 g. puha vaj
600 g.liszt
3 db tojás
Hozzávalók a csokoládés töltelékhez:
50 g. kakaópor
150 g. cukor
120 g. durvára vágott sós mogyoró
Hozzávalók a morzsás rátéthez:
150 g. barna cukor
75 g. liszt
1 teáskanál fahéj
fél teáskanál reszelt szerecsendió
60 g. puha vaj
Elkészítése:
A sütõt 180-fokon ( gáztûzhelynél 4-es fokozaton) elõmelegítjük.
Kivajazunk és kilisztezzünk két 23 x 13 cm-es kenyérsütõ formát.
Az élesztõt egy nagy tálban elkeverjük a vízzel és 1 teáskanál cukorral,majd kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. Belekeverjük a maradék cukrot,tejet,sót,vaníliakivonatot, és 60 g. vajat.
A robotgép tésztakeverõjét alacsony fokozatra állítva,belekeverünk 300 g lisztet,és kb. 5 perc alatt sima tésztát készítünk. Egy tojást szétválasztunk,a fehérjét félre rakjuk a kenéshez.
Magasabbra vesszük a robotgép fokozatát és belekeverjük egyenként a tojássárgáját és a többi tojást.
A maradék lisztbõl csak annyit keverünk hozzá hogy a tésztánk sima és kissé ragadós legyen.
( Elõfordulhat hogy felveszi az összes lisztet is. Ez mindig a tojások nagyságától függ)
A kész tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk. Cipót formálunk,és áttesszük egy másik tálba.
Folpackkal letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Kb. 1-óra.
A töltelékhez a kakaót és a cukrot egy kis tálban összekeverjük.
Gyors mozdulatokkal átgyúrjuk a meg kelt tésztát és kétfelé osztjuk.
A fél tésztákból 25 x 50 cm-es téglalapokat nyújtunk.
A maradék 60 g. vajat felolvasztjuk és a kinyújtott tészták tetejét megkenjük vele úgy hogy körben a szélein 1 cm-es szegély maradjon ki.
A tölteléket és a durvára vágott sós mogyorót elfelezzük és a tésztákra szórjuk.
A hosszú oldalánál kezdve mindegyiket szorosan feltekerjük,és a végeket visszahajtjuk.
A két tésztatekercset az elõkészített tepsikbe helyezzük,és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük,amíg a duplájára nem nõ.
A rátéthez a barna cukrot a lisztet,a fahéjat és a szerecsendiót egy kis tálban összekeverjük,majd a felkockázott vajjal összemorzsoljuk. A félretett tojásfehérjét egy kissé felverjük,megkenjük vele a tekercsek tetejét és megszórjuk a fahéjas morzsával.
Elõmelegített sütõben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsokat,majd rácsra téve kissé hûlni hagyjuk,majd melegen kínáljuk.
Húsvéti morzsás babka készítése videó képekben:
Süteményesfüzet megrendelése itt
A morzsás babkát egész Kelet-Európában kínálják a húsvéti fogások mellé.
Ma megmutatom nektek hogyan is készítik,és ha van kedvetek próbáljátok ki!
Nagyon finom.
Hozzávalók a tésztához:
2 csomag ( 14 g. ) szárított instant élesztõ vagy 30 g friss élesztõ
125 ml. langyos víz
120 g. cukor
180 ml. langyos tej
fél teáskanál só
1 teáskanál vaníliakivonat
90 g. puha vaj
600 g.liszt
3 db tojás
Hozzávalók a csokoládés töltelékhez:
50 g. kakaópor
150 g. cukor
120 g. durvára vágott sós mogyoró
Hozzávalók a morzsás rátéthez:
150 g. barna cukor
75 g. liszt
1 teáskanál fahéj
fél teáskanál reszelt szerecsendió
60 g. puha vaj
Elkészítése:
A sütõt 180-fokon ( gáztûzhelynél 4-es fokozaton) elõmelegítjük.
Kivajazunk és kilisztezzünk két 23 x 13 cm-es kenyérsütõ formát.
Az élesztõt egy nagy tálban elkeverjük a vízzel és 1 teáskanál cukorral,majd kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. Belekeverjük a maradék cukrot,tejet,sót,vaníliakivonatot, és 60 g. vajat.
A robotgép tésztakeverõjét alacsony fokozatra állítva,belekeverünk 300 g lisztet,és kb. 5 perc alatt sima tésztát készítünk. Egy tojást szétválasztunk,a fehérjét félre rakjuk a kenéshez.
Magasabbra vesszük a robotgép fokozatát és belekeverjük egyenként a tojássárgáját és a többi tojást.
A maradék lisztbõl csak annyit keverünk hozzá hogy a tésztánk sima és kissé ragadós legyen.
( Elõfordulhat hogy felveszi az összes lisztet is. Ez mindig a tojások nagyságától függ)
A kész tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk. Cipót formálunk,és áttesszük egy másik tálba.
Folpackkal letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Kb. 1-óra.
A töltelékhez a kakaót és a cukrot egy kis tálban összekeverjük.
Gyors mozdulatokkal átgyúrjuk a meg kelt tésztát és kétfelé osztjuk.
A fél tésztákból 25 x 50 cm-es téglalapokat nyújtunk.
A maradék 60 g. vajat felolvasztjuk és a kinyújtott tészták tetejét megkenjük vele úgy hogy körben a szélein 1 cm-es szegély maradjon ki.
A tölteléket és a durvára vágott sós mogyorót elfelezzük és a tésztákra szórjuk.
A hosszú oldalánál kezdve mindegyiket szorosan feltekerjük,és a végeket visszahajtjuk.
A két tésztatekercset az elõkészített tepsikbe helyezzük,és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük,amíg a duplájára nem nõ.
A rátéthez a barna cukrot a lisztet,a fahéjat és a szerecsendiót egy kis tálban összekeverjük,majd a felkockázott vajjal összemorzsoljuk. A félretett tojásfehérjét egy kissé felverjük,megkenjük vele a tekercsek tetejét és megszórjuk a fahéjas morzsával.
Elõmelegített sütõben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsokat,majd rácsra téve kissé hûlni hagyjuk,majd melegen kínáljuk.
Húsvéti morzsás babka készítése videó képekben:
Süteményesfüzet megrendelése itt