Húsvéti (majdnem) szivárvány torta.
sponsored links
Azzal kezdeném, hogy miért is csak "majdnem" szivárvány tortát sütöttem. Ennek pedig csakis egy oka van, hogy ezek a színek csak megközelítõleg hasonlítanak a szivárvány színeihez, meg egy még hibádzik is belõle. Igaz megpróbáltam beszerezni szép színes ételszínezõt, csak sajnos a tubuson lévõ szín, és a benne lévõ tartalom kissé eltért egymástól. Na, de ez legyen a legnagyobb bajom....... Már régóta szemezek ennek a szép színes tortának a receptjével, és elhatároztam hogy idén húsvétra mindenképpen megsütöm. Azért biztos, ami biztos alapon csináltam egy próbasütést a napokban, mert igaz a torta alapjában véve igen egyszerû, mégis kissé macerás a lapok külön-külön kikeverése, és sütögetése. Végül a szépen megsült tortalapokat finom, citromos mascarponekrémmel vékonyan megkenve egymásra helyeztem, majd kívülrõl bevontam a megmaradt krémmel. (ízlés szerint vajas krémmel is megtölthetjük) Pár órára hûtõbe tettem a tortát, majd szépen felszeleteltem és kóstolás elõtt elõször kigyönyörködtem magam, majd megkóstoltam. A végeredmény pedig egy szaftos tésztájú torta, finom citromos krémmel. A húsvéti asztalon (mert az ünnepekre újra megsütöm) biztosan nagy sikere lesz majd.
Hozzávalók 6 db 20 cm-es tortalaphoz:
25 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 db tojás
2 ek író
2 tk vaníliaaroma
2 tk sütõpor
csipet só
A vajat a porcukorral keverjük jó habosra, majd adjuk hozzá a csipet sót, és a vaníliaaromát.
Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, majd mindegyikkel keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a sütõporral, majd szitáljuk hozzá a vajas-cukros-tojásos.... keverékhez. Ezután alaposan keverjük össze, hogy egy sima masszát kapjunk.
Ezután a tésztát osszuk el hat egyenlõ részre. (mérlegen mérjük szét, hogy valóban egyforma adagokat kapjunk)
Színezéshez használjunk néhány csepp különbözõ színû, ehetõ ételszínezéket.
Pl. pirosat, zöldet, kéket, stb...........
A hat egyenlõ részre elosztott tésztát ezután egyesével színezzük ízlés szerinti színûre.
3-4 csepp színezéket cseppentsünk a tésztához, és keverõkanállal, keverjük alaposan össze, majd kettesével süssük meg a tésztalapokat.
Egy sütõpapírra rajzoljunk két 22 cm-es kört, majd tegyük rá egy gáztepsire a megrajzolt papírt. Ezután kanalazzuk mindegyikre rá a tésztát, majd egyenletesen simítsuk el. (a többi tésztával is így járjunk el, tehát három részletben tudjuk megsütni az összes lapot!!!!)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, és közepes hõmérsékleten 10-15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem a lapokat)
A sütõbõl kivéve alányúlva, óvatosan emeljük le a tésztát a sütõpapírról, majd rácsra helyezve hûtsük ki egészen.
A kihûlt lapokból egyesével vágjunk ki 20 cm-es köröket, majd töltsük meg a krémmel.
Krém hozzávalói:
35 dkg mascarpone
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
2 dl habtejszín (v. Hulala)
A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségû porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlével.
A tejszínt verjük fel lazább habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
Ezután rétegezve kenjük meg vékonyan a krémmel a tortalapokat, majd a maradék krémmel kívülrõl is vonjuk be a tortát.
Az elkészült tortát tálalásig tegyük be a hûtõbe, hogy a krém kellõen lehûljön, és az ízek jól összeérjenek.
Írót készíthetünk saját magunk is!!!! 1 dl tejbe cseppentsünk bele néhány csepp citromlevet, majd keverjük össze. Ezután hagyjuk pár percig állni, még elkészül az író.
A tortát közvetlenül tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.