Húsvéti magvas kenyerem kevert lisztbõl, kovásszal
sponsored links
Többféle kenyeret is akartam sütni az ünnep alatt, de a férjem ragaszkodott hozzá, hogy vasárnap biciklizni menjünk, így végül csak hétfõn sütöttem egy kenyeret. Apósomnak nem tesz jót a sok fehér búzaliszt, így mindenképpen kevert lisztbõl akartam kenyeret sütni. Gondoltam, akkor már legyen magvas is. Rettentõen élvezem a kenyérsütést, már van olyan gyakorlatom benne, hogy akár saját elképzeléseimet alkalmazva állítsak össze egy újabb kenyérfélét. Ez most szó szerint így történt.
Már egy hete nevelem a friss kovászt, mégsem csak kovásszal készítettem a kenyeret ez esetben.
Már egy hete nevelem a friss kovászt, mégsem csak kovásszal készítettem a kenyeret ez esetben.
- Elõzõ este készítettem egy úgynevezett spongya kovászt:
200 g kenyérliszt BL 80
150 g 20 C fokos víz
4 g élesztõ
20 g aktív kovász
Néhány napja úgy döntöttem, hogy kipróbálom az öregtésztát, ezelõtt nem sütöttem kenyeret öregtésztával. Limara egyszerû öregtészta receptje alapján állítottam össze az öregtésztát, tegnap már 3 napos volt. (250 g kenyérlisztet (BL 80) 5 g élesztõvel, 1,5 dl vízzel és csipet cukorral alaposan összegyúrom, szobahõmérsékleten hagyom állni egy éjszakán át, majd lefedve hûtõben tárolom felhasználásig)
- Összeállítottam a kenyértésztát:
100 g öregtészta
100 g fehér tönkölyliszt
100 g fehér rozsliszt
100 g kenyérliszt BL 80
180 g 20 C fokos víz
20 g vaj
12 g só
az elõzõ nap elkészített spongya kovász