Húsvéti kalács -nem csak húsvétra
sponsored links
Még húsvét elõtt ígértem, hogy hozom a harmadik kipróbált osztrák ételt is. Zsemle méretû kalácsokat sütöttem, amit az osztrákok jégcukorral szórnak meg. Én egy részére dekorsót tettem, másik részét simán lekenve hagytam, mindenképp finom volt.
Hozzávalók (10 darabhoz): 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2
dkg élesztõ, 2 evõkanál cukor, 1,5-2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 teáskanál
reszelt citromhéj, 1 evõkanál rum, 1 mokkáskanál vaníliakivonat, csipet só; a
tetejére: 1 tojássárgája, 1 evõkanál tej, jégcukor.
Elkészítése: 1,5 dl langyos tejben elkavarunk egy
teáskanál cukrot, az élesztõt belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni. A lisztet a
sóval elvegyítjük. A tojássárgájához adjuk a citromhéjat, a maradék cukrot, a rumot, a vanília
kivonatot, összekavarjuk, a puha vajjal együtt a liszthez adjuk. Beleöntjük
az élesztõs tejet, majd még annyi tejjel, amennyivel sima, puha tésztát kapunk,
megdagasztjuk. Letakarva 50 percig kelesztjük, ekkor 10 részre osztjuk. Kis
golyókat formázunk, melyeket sütõpapírral bélelt tepsire, egymástól távol
helyezünk el. Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, ollóval Y
alakban mélyen bevágjuk, és megszórjuk jégcukorral. A sütõt 180 fokra állítjuk,
amíg bemelegszik, hagyjuk kelni a tésztát, majd 20 perc alatt pirosra sütjük.