Húsvéti kalács
sponsored links
A kelt tészták sikere két dolgon múlik, ezek a meleg és a szeretet. A dagasztó helységben 26-28 fokos hõmérséklet az ideális, mivel ezen a hõfokon szaporodik legjobban az élesztõ. Az ennél magasabb hõmérséklet csak felgyorsítja a folyamatot az alacsonyabb pedig lelassítja. 55 fok felett elpusztulnak az élesztõ sejtek, 10 fok alatt pedig megáll a szaporodás folyamata. Tehát minden hozzávalót tartsunk szobahõmérsékleten. Lehet dagasztógéppel összeállítani és kidolgozni a tésztát, de utána mindenképpen vegyük kézbe és dagasszuk tovább a mennyiségétõl függõen egy vagy két kézzel, ilyenkor fontos hogy milyen nagy szeretettel törõdünk a tésztával, és hogyan gondolunk szeretteinkre, akiknek sütjük a kelt tésztát.
Az élesztõ felfuttatása, nem egy felesleges idõhúzás a kelt tészta készítésekor, ha nem emelkedik meg a folyadékkal, cukorral simára kevert és liszttel megszórt keverékünk, akkor hideg, vagy huzatos a hely, de többnyire nem friss az élesztõ. Ilyenkor legjobb újból kezdeni a friss élesztõvel az egész folyamatot. A kalácsot is készíthetjük kovásszal, ekkor kevesebb élesztõ szükséges hozzá. A kovászt már elõzõ este bekeverjük és egy ...