Húsvéti kalács,fonott kalács,briós

2012-04-03

sponsored links



Közeleg a húsvét, fonott kalács, sonka, tojás, torma  együttese  a mai napig elválaszthatatlan   e  tavaszi ünneptõl.

A kalács sokáig mint dekoráció jelent meg nálunk az  asztalon, pedig ha nem túl édes, remek kiegészítõje a húsvéti tipikus reggelinek, a retek, újhagyma és torma csípõsségét  kellemesen kiegyensúlyozza,   hozzá  a puha omlós  húsvéti sonka .......  pazar étkezés , egy pohárka jó bor  vagy  sör, .....na, ez már nem  is  reggelire való , de ez a "menü" egész nap fogyasztható.

Miért  kalács ?
Mert fehér,  mert ünnepi,  a hétköznapok   egyszerû kenyerét, "fekete kenyerét " hivatott helyettesíteni az  ünnepi asztalon a drágább, ritkábban fogyasztott alapanyagból, nagyobb gonddal több munkával  készült tészta .Bõséget, jólétet, az életet jelképezi. A legnagyobb hagyománya Olaszországban  van  a  húsvéti kalács készítésnek ahol  galamb formában készítik  a termékenységet  szimbolizálva.

Foszlós kalács így  is nevezik sok felé.
Elkészítése  kicsit idõ igényes, szánjunk rá bõven idõt , megéri! Az eredmény aranysárga, kelt tésztára jellemzõ apró lyukacsos  rugalmas  foszlós tészta  lesz .

Elsõ lépésként  kovászt készítünk,ehhez langyos tejben feloldjunk  egy kevés  cukrot, elkeverjük benne az élesztõt, hozzáadjuk a lisztet,  átkeverjük, tetejét  is meghintjük liszttel és  langyos helyen  kelesztjük.  A mennyiségek az ...

Folytats a blogon ... rozmaringesibolya.blogspot.com/2012/0...

sponsored links

Keres?s