Húsvéti kalács,fonott kalács,briós
sponsored links
Közeleg a húsvét, fonott kalács, sonka, tojás, torma együttese a mai napig elválaszthatatlan e tavaszi ünneptõl.
A kalács sokáig mint dekoráció jelent meg nálunk az asztalon, pedig ha nem túl édes, remek kiegészítõje a húsvéti tipikus reggelinek, a retek, újhagyma és torma csípõsségét kellemesen kiegyensúlyozza, hozzá a puha omlós húsvéti sonka ....... pazar étkezés , egy pohárka jó bor vagy sör, .....na, ez már nem is reggelire való , de ez a "menü" egész nap fogyasztható.
Miért kalács ?
Mert fehér, mert ünnepi, a hétköznapok egyszerû kenyerét, "fekete kenyerét " hivatott helyettesíteni az ünnepi asztalon a drágább, ritkábban fogyasztott alapanyagból, nagyobb gonddal több munkával készült tészta .Bõséget, jólétet, az életet jelképezi. A legnagyobb hagyománya Olaszországban van a húsvéti kalács készítésnek ahol galamb formában készítik a termékenységet szimbolizálva.
Foszlós kalács így is nevezik sok felé.
Elkészítése kicsit idõ igényes, szánjunk rá bõven idõt , megéri! Az eredmény aranysárga, kelt tésztára jellemzõ apró lyukacsos rugalmas foszlós tészta lesz .
Elsõ lépésként kovászt készítünk,ehhez langyos tejben feloldjunk egy kevés cukrot, elkeverjük benne az élesztõt, hozzáadjuk a lisztet, átkeverjük, tetejét is meghintjük liszttel és langyos helyen kelesztjük. A mennyiségek az ...