Húsvéti kalács - 6-os fonású
sponsored links
Még tavaly készítettem ezt a hatos fonású kalácsot ennek a videónak a segítségével. Meg is mutattam facebookon, de ide nem tettem még fel, úgyhogy most pótolom. Nagyon szép lett és nem volt bonyolult a fonása sem.
Hozzávalók:
- 500 g liszt (nálam 1/3 teljes kiõrlésû búza 2/3 sima liszt)
- 3 dl tej
- fél csomag (25 g) élesztõ
- 3 tojássárgája
- 3 csapott ek. kristálycukor (kb. 70 g)
- 3 ek. olvasztott vaj
- 1 egész krumpli megfõzve és összetörve (elhagyható)
- A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, egy kis mélyedést igazítunk a közepébe és ide teszünk a cukorból 1 evõkanállal, rámorzsoljuk az élesztõt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
- Ha az élesztõ felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
- Lisztezett felületen átgyúrjuk, hat felé vesszük és rudakat sodrunk belõle.
- A fonás technikáját ide kattintva megnézhetitek.
- Ha a fonással készen vagyunk, tegyük sütõpapiros tepsibe, majd tovább kelesztjük 30 percig.
- Ezalatt a sütõt 180 fokra elõmelegítjük.
- Mikor szépen megkelt, a tetejét lekenjük tojásfehérjével.
- 180 fokon pirosra sütjük.
Jó étvágyat!