Húsvéti kakaós-vaníliás fonott kalács.
sponsored links
Közeleg a húsvét, így kitört rajtam a kalácssütési õrület. Igen, bátran mondhatom õrületnek, mert ugyan ezzel a kaláccsal kezdõdött, de több is követi. Nemrégiben Terike (Szánter blog) feltett egy videót a blogjába, melyben pontosan bemutatja a "láncszemfonás"-t. Mivel a kézügyességem elhagyott, vagyis soha nem is volt, így aztán igazán szépen még a videó segítségével sem sikerült megfonnom a kalácstésztát, viszont igen nagy segítségemre volt. Az elején kicsit szorosabbra kellett volna fonni, akkor talán mutatósabbra sikerül, de mivel nem szépségversenyre szerettem volna benevezni........ A megsült kalács tésztája nagyon könnyû, foszlós, és az íze is nagyon finom. A húsvéti asztalra mindenkinek csakis ajánlani tudom, és ha éppen a fonással kapcsolatban segítség kellene, a receptben lévõ linkre kattintva Terikénél videó formájában megtekinthetõ.
Hozzávalók a kakaós tésztához:
25 dkg liszt
1 ek holland kakaó
1 dl tejszín (habtejszín)
1 dl tej
1,5 ek porcukor
1,2 dkg élesztõ (friss)
1 tk kristálycukor
1 kisebb tojássárga
csipet só
A langyos tejhez keverjük hozzá a kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztõt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A tojássárgát keverjük simára a porcukorral és a tejszínnel, majd öntsük bele a keverõtálba.
Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztõt, és nagyjából keverjük össze.
A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk bele a keverõtálba.
Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy lisztezett kelesztõtálba, majd langyos helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Amikor a tészta megkelt borítsuk ki egy szilikonlapra, osszuk el két egyenlõ részre, majd mindegyikbõl sodorjuk kb. 25 cm hosszú tésztarudat.
Ezután fonjuk össze a két tésztát, majd tegyük félre, míg elõkészítjük a vaníliás tésztát is. (videó formájában segítséget találunk a fonáshoz Terikénél, a linkre kattintva)
Vaníliás tészta hozzávalói:
25 dkg liszt
1 dl tejszín (habtejszín)
1 dl tej
1,5 ek porcukor
1,2 dkg élesztõ (friss)
1 tk kristálycukor
1 kisebb tojássárga
csipet só
A langyos tejhez keverjük hozzá a kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztõt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A tojássárgát keverjük simára a porcukorral és a tejszínnel, majd öntsük bele a keverõtálba.
Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztõt, és nagyjából keverjük össze.
A lisztet keverjük össze a vaníliás cukorral, majd szitáljuk bele a keverõtálba.
Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy lisztezett kelesztõtálba, majd langyos helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Amikor a tészta megkelt borítsuk ki egy szilikonlapra, osszuk el két egyenlõ részre, majd mindegyikbõl sodorjuk kb. 25 cm hosszú tésztarudat. (videó formájában segítséget találunk a fonáshoz Terikénél, a linkre kattintva)
Ezután fonjuk össze a kakaós és vaníliás fonatokat, majd tegyük egy sütõpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával, majd szobahõmérsékleten kelesszük 30 percig.
Az újrakelesztett tésztát azután kenjük le felvert egész tojással, mielõtt betennénk a sütõbe.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre. A sütési idõ felénél takarjuk le a kalácsot alufóliával, nehogy nagyon megbarnuljon, megégjen sütés közben a teteje. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, majd úgy kínáljuk a húsvéti asztalon.