Húsvéti fonott kalács
sponsored links
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztõ
5 dl tej
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 ek vaníliás cukor
fél csomag mazsola
csipet só
1 sárgája a kenéshez
Tegyük az élesztõt 3 dkg cukorral langyos tejbe, amíg az fel nem fut. Egy tálba tesszük a lisztet, a maradék cukrot, vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a sót, és a mazsolát. Ha az élesztõ felfutott a tejben, hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és jól összedolgozzuk. Közben megolvasztjuk a vajat, hozzáöntjük a tésztáthoz, és ezzel is összegyúrjuk. Szórjuk meg liszttel a massza tetjét, és tegyük félre kelni úgy egy órát. Ezután vegyük ki a tálból, osszuk 3 felé a tésztát, és csináljunk belõle hengereket, majd fonjuk össze. Fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe, és hagyjuk kelni még egy fél órát. Ezután kenjük meg a tetejét sárgájával, és süssük pirosra 180 fokos sütõben, amíg a túpróbánál száraz nem marad a tû. Ha a teteje már nagyon pirul, takarjuk le alufóliával.