Húsvéti Ez+Az?
sponsored links
Húsvétra mindenkinek van egy szuper ötlete és biztos, hogy mindenki a legfinomabb sonkát készíti. De aki még csak most ismerkedik a sonka fõzés rejtelmeivel, annak jól jöhet egy kis infó segítségképpen, és még egy kis Ez+Az finomság?:)
Én kötözött sonkát szoktam venni, ez nem tarja, nem comb, hanem valódi sonka, aminek az állaga, íze nem összetéveszthetõ mással. Fõzés elõtt, öntsünk rá hideg vizet, amennyi ellepi, és önthetünk bele fehér száraz bort, és hagyjuk 1-2 órát ázni, hogy a tartósításhoz használt só fölöslege kiázzon belõle.
Ha letelt az idõ, akkor öntsük le róla a vizet és hideg vízben kezdjük el fõzni. Ne meleg vízbe, mert azzal rontunk az állagán. Az elpárolgott folyadékot rendszeresen pótolni kell, fedõ nélkül fõzzük. A sonka fõzési ideje mindig annyi, ahány kiló, vagyis, ha két és fél kilós, akkor két és fél óráig kell fõzni. És szigorúan lassú tûzzön, fõzzük, így érjük el a kiváló, nagyszerû fõtt állapotot. A fõzõvízbe ne tegyünk sót ? a sonka önmagában is sós -, de ízesíthetjük az alábbi:
Hozzávalókkal:
4 db babérlevél
1 db vöröshagyma félbevágva
3 db fokhagyma
? tk egész kömény
? tk egész bors
A fõzés vége felé ? aki szereti ? hozzá adhat egy-két szál füstölt kolbászt is.
Hogy a sonka megfõtt-e, azt hosszú hústûvel nézzük meg, - én a húsnyársammal szoktam - nem villával szurkálom agyon a kis sonkicámat. Ha puhára fõtt, a sonkalében hagyjuk kihûlni, mert könnyebb lesz szeletelni. A kötözött sonkáról a hálót kihûlés után, tálalás elõtt távolítsuk el.
A sonkalevelet nem szabad kiönteni, kiváló alapja egytálételek ízesítéséhez, bablevesnek, lencselevesnek. Le is fagyasztható. A sonka akkor finom, ha van rajta egy kis zsíros rész is, attól lesz igazán zaftos, zamatos.
A kiegészítõkrõl se feledkezzünk meg, így a húsvéti tojás íze akkor a legfinomabb, ha a tojásokat is a kihûlt sonka levében 10 perc alatt készre fõzzük. Az íze annyira finom, amit muszáj megkóstolnia, azoknak, akik még így sosem próbálták.
A tálaláshoz a felszeletelt sonkához tojást, egy kis könnyfakasztó tormát és kalácsot kínáljunk.
Az egészséges étrendbe is beilleszthetõ, ha kalács helyett a lentebbi zöldséges-tojásos muffinnal és sok idény zöldséggel uborka, paradicsom, zöldhagyma kínáljuk.
*És ha már húsvét, akkor persze a csajos híres tojásfestés sem maradhat el, ezen a szép napon. Úgy, hogy még van idõ holnapig elkészíteni a locsolóknak?
Idén nekem az alábbi szuper ötlet tetszett meg, ami nem is olyan bonyolult, és milyen szép színeket kreálhatunk? szóval csajok, elõ a körömlakokkal?:)
Itt nézheted meg:
http://hir.ma/kulfold/szines-hirek/igy-csinalj-csodalatos-husveti-diszeket-koromlakkal/366832?utm_source=AMELI&utm_medium=AMELI&utm_campaign=AMELI
*Nemcsak vegetáriánusoknak, ajánlom ezt a csodálatos és mennyei íz kavalkádot húsvétra.
Zöldséges- tojásos muffin
18-24 muffin ? attól függ a mennyisége, hogy mennyi zöldségeket használunk fel
Hozzávalók:
? lilahagyma
1 szál zöldhagyma
Kaliforniai paprika - 1 piros, 1 sárga és 1 zöld
2 db paradicsom
1/2 csésze bazsalikom
12 tojás
De akár másmilyen zöldségekkel is kiegészíthetjük, ami van otthon, zöldborsó, francia saláta keverék, spanyol zeller, uborka, retek stb?
Elkészítés:
Az összes zöldséget vágjuk apró kis kockára, és keverjük össze egy nagy tálba. Tegyük félre.
A tojásokat üssük bele egy tálba, egy kis sóval és borssal ízesítjük és verjük fel, szép simára.
Vegyük elõ a muffin sütõformánkat, és tegyük bele a muffin papír kosárkákat.
Öntsünk annyi a tojásos keveréket az aljára, hogy kb fél cm vastagságú legyen.
Tegyük rá a zöldséges keveréket.
Ezt követõen felöntjük annyi tojásos keveréket, hogy töltse ki a tereket a muffin formában.
A tetejét cheddar sajttal, kecske sajttal, mozarellával, vagy füstölt sajttal szórjuk meg. Akár vegyíthetjük is a sajtokat, ki, amit szeret, vagy talál otthon?
Elõmelegített sütõben 20-30 percig süssük.
*Tipp: ha kihûlt és sokat csináltunk, akár le is fagyaszthatjuk, és ha szükség van rá, akár egy reggeli alkalmával, akkor mikróban 30 mp ? 1 percig lévõ idõ intervallumban felmelegítjük, és élvezzük a reggeli friss muffinunkat.
Aki esetleg nem fõz sonkát, az apróra vágott sonka felvágottal is dúsíthatja a muffinokat.
Jó étvágyat!
Klarissza
*Érdekesség:
Tudjátok, miért esszük a fenti ételek húsvétkor?
A hús Jézust szimbolizálja.
A tojás az életet/feltámadást szimbolizálja.
A kalács Jézus fejére került töviskoszorú jelképe és a torma a keserûségre utal.
Az étkezést egy pohár borral fejezik be általában az emberek, mely Krisztus vérét testesíti meg.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok, minden kedves Olvasómnak.
Happy Easter, all of our my readers. Klarissza
Én kötözött sonkát szoktam venni, ez nem tarja, nem comb, hanem valódi sonka, aminek az állaga, íze nem összetéveszthetõ mással. Fõzés elõtt, öntsünk rá hideg vizet, amennyi ellepi, és önthetünk bele fehér száraz bort, és hagyjuk 1-2 órát ázni, hogy a tartósításhoz használt só fölöslege kiázzon belõle.
Ha letelt az idõ, akkor öntsük le róla a vizet és hideg vízben kezdjük el fõzni. Ne meleg vízbe, mert azzal rontunk az állagán. Az elpárolgott folyadékot rendszeresen pótolni kell, fedõ nélkül fõzzük. A sonka fõzési ideje mindig annyi, ahány kiló, vagyis, ha két és fél kilós, akkor két és fél óráig kell fõzni. És szigorúan lassú tûzzön, fõzzük, így érjük el a kiváló, nagyszerû fõtt állapotot. A fõzõvízbe ne tegyünk sót ? a sonka önmagában is sós -, de ízesíthetjük az alábbi:
Hozzávalókkal:
4 db babérlevél
1 db vöröshagyma félbevágva
3 db fokhagyma
? tk egész kömény
? tk egész bors
A fõzés vége felé ? aki szereti ? hozzá adhat egy-két szál füstölt kolbászt is.
Hogy a sonka megfõtt-e, azt hosszú hústûvel nézzük meg, - én a húsnyársammal szoktam - nem villával szurkálom agyon a kis sonkicámat. Ha puhára fõtt, a sonkalében hagyjuk kihûlni, mert könnyebb lesz szeletelni. A kötözött sonkáról a hálót kihûlés után, tálalás elõtt távolítsuk el.
A sonkalevelet nem szabad kiönteni, kiváló alapja egytálételek ízesítéséhez, bablevesnek, lencselevesnek. Le is fagyasztható. A sonka akkor finom, ha van rajta egy kis zsíros rész is, attól lesz igazán zaftos, zamatos.
A kiegészítõkrõl se feledkezzünk meg, így a húsvéti tojás íze akkor a legfinomabb, ha a tojásokat is a kihûlt sonka levében 10 perc alatt készre fõzzük. Az íze annyira finom, amit muszáj megkóstolnia, azoknak, akik még így sosem próbálták.
A tálaláshoz a felszeletelt sonkához tojást, egy kis könnyfakasztó tormát és kalácsot kínáljunk.
Az egészséges étrendbe is beilleszthetõ, ha kalács helyett a lentebbi zöldséges-tojásos muffinnal és sok idény zöldséggel uborka, paradicsom, zöldhagyma kínáljuk.
*És ha már húsvét, akkor persze a csajos híres tojásfestés sem maradhat el, ezen a szép napon. Úgy, hogy még van idõ holnapig elkészíteni a locsolóknak?
Idén nekem az alábbi szuper ötlet tetszett meg, ami nem is olyan bonyolult, és milyen szép színeket kreálhatunk? szóval csajok, elõ a körömlakokkal?:)
Itt nézheted meg:
http://hir.ma/kulfold/szines-hirek/igy-csinalj-csodalatos-husveti-diszeket-koromlakkal/366832?utm_source=AMELI&utm_medium=AMELI&utm_campaign=AMELI
*Nemcsak vegetáriánusoknak, ajánlom ezt a csodálatos és mennyei íz kavalkádot húsvétra.
Zöldséges- tojásos muffin
18-24 muffin ? attól függ a mennyisége, hogy mennyi zöldségeket használunk fel
Hozzávalók:
? lilahagyma
1 szál zöldhagyma
Kaliforniai paprika - 1 piros, 1 sárga és 1 zöld
2 db paradicsom
1/2 csésze bazsalikom
12 tojás
De akár másmilyen zöldségekkel is kiegészíthetjük, ami van otthon, zöldborsó, francia saláta keverék, spanyol zeller, uborka, retek stb?
Elkészítés:
Az összes zöldséget vágjuk apró kis kockára, és keverjük össze egy nagy tálba. Tegyük félre.
A tojásokat üssük bele egy tálba, egy kis sóval és borssal ízesítjük és verjük fel, szép simára.
Vegyük elõ a muffin sütõformánkat, és tegyük bele a muffin papír kosárkákat.
Öntsünk annyi a tojásos keveréket az aljára, hogy kb fél cm vastagságú legyen.
Tegyük rá a zöldséges keveréket.
Ezt követõen felöntjük annyi tojásos keveréket, hogy töltse ki a tereket a muffin formában.
A tetejét cheddar sajttal, kecske sajttal, mozarellával, vagy füstölt sajttal szórjuk meg. Akár vegyíthetjük is a sajtokat, ki, amit szeret, vagy talál otthon?
Elõmelegített sütõben 20-30 percig süssük.
*Tipp: ha kihûlt és sokat csináltunk, akár le is fagyaszthatjuk, és ha szükség van rá, akár egy reggeli alkalmával, akkor mikróban 30 mp ? 1 percig lévõ idõ intervallumban felmelegítjük, és élvezzük a reggeli friss muffinunkat.
Aki esetleg nem fõz sonkát, az apróra vágott sonka felvágottal is dúsíthatja a muffinokat.
Jó étvágyat!
Klarissza
*Érdekesség:
Tudjátok, miért esszük a fenti ételek húsvétkor?
A hús Jézust szimbolizálja.
A tojás az életet/feltámadást szimbolizálja.
A kalács Jézus fejére került töviskoszorú jelképe és a torma a keserûségre utal.
Az étkezést egy pohár borral fejezik be általában az emberek, mely Krisztus vérét testesíti meg.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok, minden kedves Olvasómnak.
Happy Easter, all of our my readers. Klarissza