Húsvéti elõzetes- menû ajánló
sponsored links
Húsvéti játékra hívott Gizi a Gizi receptjei blog írója. Köszönöm Gizinek, hogy gondolt rám. Bevallom, hogy nagyon el kellett gondolkodjak rajta, hogy mit is fogok föltenni, mint húsvéti blogajánlót, mert nálunk már sok éve nem tartjuk a klasszikus húsvéti locsolójárásos ünnepet, A húsvéti készülõdés sem olyan, mint akár 40-50 évvel ezelõtt volt, annó "kislány" koromban. Akkor még tudtunk izgulni. Az elõkészületek, a vendégvárás is más volt, mint a mostani idõkben. Természetesen ezt az újonnan felvett szokást nem mi akartuk, az élet hozta így. Ennek ellenére -ha nagyon szerényen is- de készítünk húsvéthoz kapcsolódó, de már inkább saját ízlésünkre igazított ételeket.
Nem fõzünk már óriási 10-15 kg-os sonkákat, nem fõzzük meg a nagy vastagkolbászt a sonkával együtt (egyébként sem szeretjük fõzve).
Készülnek azért kis mennyiségben -de inkább hidegtálas- étkek és néhány apró sütemény, de azokból is inkább a sós, amit a család szeret. Az édes süteményekrõl sem jó szántunkból mondtunk le, de ami szabály, az szabály, ha egyszer nem fér bele az étkezésbe, akkor kimarad.Íme mindjárt egy igazi húsvéti reggelinek szánt kis kóstoló, amely egy kisebb fajta, enyhén füstölt lapockából készített, sonkaprésben fõzött finomság, házi kolbásszal, fõtt tojással, s természetesen a kihagyhatatlan saját készítésû graham kenyérrel.
Ezt a hidegtálat nemcsak karácsonykor, szilveszterkor, de Húsvétkor is el szoktam készíteni, fõleg olyankor, amikor aztán igazán együtt van a nagy család, amikor minden gyerek családostul hazaszállingózik. Most ilyen nem készül, mert ez azért egy lakodalmi adag. (majdnem) Elkészítésérõl ITT lehet olvasni
Nos ez a házilag - igazi parasztsonkából - fõzött, sonkaprésben készített húsvéti sonka,
Az egész sonka elkészítésének menetérõl EBBEN a bejegyzésben olvashattok.
Az igazi számunkra mégsem a sonka, hanem a jó kis házi füstölt csülökbõl készített présben formázott ...