Húsvéti csülök/sonka fõzése
sponsored links
Elérkezett a Húsvéti készülõdés idõszaka. Az ünnep elõtt néhány nappal már sülnek az édes és sós apróságok, pénteken elkészül a torta, délután pedig felkerül fõni a sonka és kezdõdhet a kalácssütés. Szeretem a Húsvétot... Szeretem figyelni, ahogy a kertben napról napra egyre több virág nyílik. Szeretem, ahogy süt a nap, s a madarak fáradhatatlanul csiripelnek. Szeretem, ahogy a szélben kavarogva kergeti egymást az ezernyi virágszirom. (Remélem idén is így lesz! :)) Szeretem nézni, hogy hogyan lesz a tésztából szép mosolygós kalács. ...és szeretem, mikor a frissen sült kalács és a füstölt sonka illata keveredik a konyhában. Akár sonka, akár csülök kerül a húsvéti asztalra, mindkettõt egyformán fõzöm. :) Nagyon-nagyon lassan... Van, hogy ízesítem, van, hogy csak magában fõzöm, bárhogy is készül, mindenképp finom lesz.
Hozzávalók:
1 füstölt házi csülök vagy sonka
víz
Ha ízesítjük:
2 gerezd fokhagyma
4-5 szem szegfûbors
- A csülköt/sonkát megmossuk, majd attól függõen, hogy mennyire sós -ha kell- beáztatjuk, hogy a tartósításhoz használt só egy része kioldódjon. A húst nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, ami ellepi. Néhány órát, vagy akár egy éjszakát is a vízben hagyjuk.
- Ezután az áztatóvizet leöntjük, a csülköt/sonkát friss vízzel felöntjük -hozzáadjuk a fokhagymát, a szegfûborsot, amennyiben ízesítjük- és takarék lángon gyöngyözve addig fõzzük, míg a hús megpuhul. (A fõzési idõ a hús méretétõl és minõségétõl függõen változik. Idõnként egy hústûvel ellenõrizzük, hogy kellõen puha-e már.)
- Ha elkészült, a fõzõvízben hagyjuk teljesen kihûlni. Ezután kivesszük, alaposan lecsepegtetjük és tálalásig hûtõben tartjuk.
A húsvéti reggelihez a sonka mellé frissen sült kalács, sonkalében fõtt tojás, házi torma is jár. :)
A fõzõlevet megtartjuk, mert egy részében tojást fõzhetünk, a többit pedig felhasználhatjuk levesek és más ételek készítéséhez. :)