Húsvéti csokinyuszi és csokitojás
sponsored links
Avagy végre kipróbálhattam az üreges csokifigurák készítését! J
Nyuszkó és tojás! |
A húsvétot megelõzõ néhány héttel, még eszem ágában sem volt csokinyuszit készíteni, mivel itt északon a húsvéti ünnepkör lényegesen másképpen manifesztálódik, mint odahaza, de errõl majd egyszer mesélek. Így maradtam tehát a hagyományos tojásfestésnél és néhány elõre betervezett húsvéti süti megálmodásánál, mígnem egy kedves ismerõsöm említette nekem, hogy a hónap elején hazautazik.
Végül aztán õ hozott nekem egy nyusziformát ? az utolsót a boltból!!! ?, illetve néhány tojásformát is, aminek annyira megörültem, hogy pár napra rá neki is fogtam a csokitojások és a nyuszi legyártásának. A nyuszkó lelõhelyérõl Praliné Paradicsomtól kaptam a tippet, akinek szuper bejegyzése van az üreges csokifigurákról. JLássuk akkor, nálam hogy készültek a tojások és a nyuszó! (A formák a Rayher Kreatív Centrumból származnak, Budapestrõl.)
Hozzávalók: (1 db kb. 15 cm magas nyuszihoz, 3 db nagyobb és 2 db kicsi tojáshoz.)
200 g karamellizált fehér csoki, melybõl kb. 30-40 g maradt meg
50 g étcsoki
75-100 g fehér csoki
pár szem liofilizált eper, matcha tea
gumikesztyû
szétpattintható mûanyag csokitojás és nyuszi forma
Elõkészületek:
A formákat elmostam és egy puha papírtörlõvel áttörölgettem, majd papírtörõre sorakoztattam õket. Mivel nálam a nyuszi karamellizált fehér csokiból készült, a tojások pedig ét-, fehér és karamellizált fehér csokiból, ezért én elsõre a fehér csokit temperáltam, hiszen ebbõl készült a tojások díszítése és a nyuszi pofija is.
A temperált fehér csokiból 1-1 teáskanálnyi kimertem két kisebb tálkába, majd egyiket matcha teával, másikat pedig egy kevés aprított liofilizált eperporral színeztem. Húztam gyorsan egy gumikesztyût és mindkét csokival alaposan összemaszatoltam a tojások belsejét, csak úgy összevissza módon, majd a formákat hûtõbe tettem.
A temperált fehér csokiból egy evõkanálnyit egy kis zacsiba mertem, melynek csücskét levágtam. Így rajzoltam meg a nyuszinak a bajuszt és a pofikát, illetve a fület és farkincát, végül a nyuszkó forma is ment pihizni a hûtõbe.
A tojások kiöntése:
Elsõként fehér csokiból készítettem tojásokat, melybõl egy kicsi és egy nagy készült. A temperált fehér csokim ekkorra picit elhûlt, így visszamelegítettem 30°C-ra, majd ?-ig töltöttem a két fél tojásformát, ezekre gyorsan rápattintottam a párjukat, majd alaposan elrázogattam a csokit a formában és kb. 5 percig lassan körbe forgattam õket. Végül hûtõbe tettem õket, ahol még 3-4 szer megforgattam kb. percenként, aztán hagytam õket szilárdulni.
Ezután temperáltam az étcsokoládét és kitöltöttem az egyik már feldíszített csokitojás formát, valamint a maradék étcsokiból még néhány foltot festettem a maradék 2 tojásom belsejére. Ez a formát is kb. 5 percig ?köröztettem? a kezemmel, majd ment is a hûtõbe pihizni, ahol 1-2 alkalommal még átfordítottam.
Utolsónak temperáltam a karamellizált fehér csokit, amivel kiöntöttem a 2 maradék csokitojást, itt azonban a párom picit besegített, mivel õ mozgatta pár percig a tojásokat, hogy egyenletes legyen a csokoládé falvastagsága ezen tojások esetében is.
A csokinyuszi:
Amíg Péter a karamellizált tojások mozgatását végezte, addig jómagam gyorsan kiöntöttem a nyusziformát, itt a fél nyuszikát szinte teljesen teletöltöttem, gyorsan összepattintottam a tetejével, majd ebben az esetben is alaposan elrázogattam a csokit a formában és jött is a karkörzés, vagyis az egyenletes falvastagság biztosítása a nyuszi esetében.
Eztán az összes tojás és nyuszi is a hûtõbe került egy fél órás-órás pihenõre. Végül óvatosan kinyitottam a formát, melynek egyik fele egybõl lepattant, a másikból meg csak egyszerûen ki kellett fordítani a tojásokat és nyuszit.
Tapasztalatok:
A formák egyik felét tényleg érdemes minimum ?-ig, vagy majdnem színültig megtölteni, hogy a tojások fala elég vastag legyen és jól bírják a csomagolást, szállítást, vagy hosszabb utazásokat. (Szépek a vékony héjú tojások, de abban az esetben, ha ajándékot készítünk és azok tényleg nagy utat tesznek meg, inkább törekedjünk a biztonságra, mintsem a szép vékony falvastagságra. Nyilván errõl megoszlanak a vélemények, az én esetemben azonban, ahol a tojások közel 1500 km-et fognak utazni, ez az elsõdleges szempont. Saját felhasználásra, illetve biztonságos esetben e kevéssé lényeges, de nekem ezt is szem elõtt kellett tartanom. J)
A kész tojásokat érdemes egybõl celofánba csomagolni, hogy véletlenül se ?mancsozzuk? össze, mert nagyon kiábrándítóak a foltok és ujjnyomok a tojásokon.
A csoki temperálásra nagyon oda kell figyelni, hogy szép fényes tojásokat tudjunk készíteni, hiszen csak ezeket lehet majd kiszedni a formából.
A formák egyébként nagyon olcsók, így tényleg érdemes odahaza belevágni az üreges formák készítésébe, mert szuper ajándékok és így legalább tudjuk, hogy milyen csokinyuszit eszik a család! JMegyek is, elcsomagolom a saját nyulamat?
Legyen szép napotok, ildiKOKKI
Nyuszó és a tojások immár becsomagolva.... |