Húsvéti cipó avagy hot cross buns
sponsored links
Ez az édes cipó, zsemle az angolok tradicionális húsvéti reggelije. Kihagyhatatlan kellék, vajjal, akár sós vajjal és házi lekvárral. Jól hangzik nem? Imádom mikor bizonyos napokon bizonyos ételeket készítünk! Ez nyugalmat ad, jó érzést, hogy igen, ezek vagyunk mi, ezek a mi családi hagyományaink. Ez a cipó annyira jól sikerült, hogy biztos felkerül a mi gasztro-étlapunkra. A recept a Good Food márciusi számából van, persze némi finomítással:-)
Hozzávalók 12 nagy cipóhoz:
500 g fehér liszt, 2 csomag szárított élesztõ, 50 g porcukor, 150 ml meleg tej, 1 felvert tojás, 50 g olvasztott vaj
Fûszerek és aszalt gyümölcs:
1 tk. õrölt fahéj, 1/4 reszelt szerecsendió, aszalt gyümölcs keverék, 1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
3 ek. finomliszt, 2 ek. kristálycukor
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, mehet mellé az élesztõ, a porcukor és 1 tk. só. Szórjuk hozzá az aszalt gyümölcsöt és a fûszereket. Keverjük össze alaposan. Egy kis mélyedést készítünk a mix közepén, beleöntjük a meleg tejet, 50 ml meleg vizet, a felvert tojást és az olvasztott vajat. Keverjük össze az egészet, akár robotgéppel, és formázzuk egy nagy cipóvá. Ha esetleg ...