Húspástétom ünnepi ruhában
sponsored links
Sokszor készítettem különféle májas, húsos pástétomokat, de bevallom, mindig túl "vadak" lettek számomra, másképp nem nagyon tudom megmagyarázni. Volt úgy is, hogy a siker érdekében valaki garantált receptjét próbáltam ki, de valószjnû, az én ízlésemmel van a baj, mert például fél kilónyi májhoz néhány deka vaj túl kevés "lazítóanyag". Most az ünnepkor eszembe jutott egy pástétomfajta, amit régebb szokott készíteni a családom, disznóvágáskor. Kenõmájasnak hívták, és nem bélbe töltötték bele, hanem üvegekbe tették, és zsírt öntöttek a tetejére szigetelõnek-tartósítónak. Ha jól emlékszem, abba rizs nem járt, járt viszont jó sok fõtt hús. Édesanyám már nem emlékszik a receptre, mamámat kell majd kikérdeznem egyszer alkalomadtán...
Nos, én nem sertésbõl készíettem, hanem baromfiból: (házi) kakas- és kacsaalkatrészeket felhasználva hozzá. A kakasból fõztem a húslevest, a kacsa pedig sültnek készült, fõételnek. A kacsa belsejében azonban benne volt a mája és zúzája is, illetve a lebõrözött hosszú nyaka, aminek nagyon megörvendtem. Summa summarum, isteni húspástétom lett, kenyérre kenve, zöldségekkel fogyasztottuk. Svédasztalon is megállná a helyét.
Húspástétom ünnepi ruhában
Hozzávalók: 2 csirke- vagy kacsamáj, 2 nagyobb fõtt zúza, 1 levesben fõtt csirke húsa (combok nélkül - kb. 30-35 dkg), 2 hagyma, 1 fõtt krumpli, 1 levesben fõtt ...