Húsos-túrós derelye tejszínes pesto szósszal

2017-08-19

sponsored links


A töltelék alapanyagaihoz bármit felhasználhatunk, ennek csak a képzeletünk szabhat határt. A töltött derelyéket finom húslevesbe is fõzhetjük, mint tökéletes levesbetétet. Tálcára téve fagyaszthatjuk, majd zacskózhatjuk. Fagyosan, forró sós vízbe dobva bármikor kifõzhetjük.

Hozzávalók 24 darabhoz:
A tésztához:
40 dkg liszt
4 egész tojás
kevés hideg víz
csipet só

A töltelékbe:
1 csirkemell fõzve vagy grillezve
10-12 dkg juhtúró (vagy füstölt reszelt sajt)
1-2 kanál szója szósz
1-2 kanál mustár
1 kiskanál worchester szósz
aprított  zöldpetrezselyem

A szószhoz:
2 dl tejszín
3-4 dkg vaj
2-3 kanál zöld pesto 
A tálaláshoz:
reszelt parmezán




A tojásokat felverjük, 1 kanálnyit félreteszünk a derelyék összeragasztásához.
A lisztet összegyúrjuk a sóval, a felvert tojásokkal és annyi hideg vízzel, hogy kemény, sima tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, fóliába tekerjük és legalább 30 percre hûtõbe tesszük.
A csirkemellet kicsontozzuk, apróra daráljuk, hozzáadjuk a puha túrót, a zöldpetrezselymet, a mustárt és a szószokat. Kenhetõ, de nem túl lágy masszát kell kapjunk. Ha szükséges lazíthatjuk tejföllel vagy tejszínnel.
A tésztát 2 részre osztjuk, a tésztanyújtó gép segítségével (vagy kézzel) vékonyra nyújtjuk. Az én tésztanyújtómon 6 fokozat van, az 5 fokozatig kell nyújtani. Nem kell áttetszõen vékony legyen. 
Amíg az egyik tésztával dolgozunk, addig a másik darabot fóliába tekerve visszatesszük a hûtõbe, hogy ne száradjon ki.
8 cm átmérõjû köröket szaggatunk ki a kinyújtott lapokból, mindegyik közepébe egy-egy púpozott kiskanályni tölteléket teszünk. A félretett tojást elkeverjük 1 kanál hideg vízzel, majd megkenjük vele a körök szélét, hogy segítsük a jobb szigetelést. A megtöltött tésztakört kettéhajtjuk, jó alaposan lenyomkodjuk a szélét vigyázva, hogy a levegõt kiszorítsuk belõle.  Én ezt a mûveletet a fotón látható kis mûanyag konyhai segítséggel végeztem el.
A szószhoz a tejszínt összeforraljuk a pestoval és  a vajjal.
Bõ, lobogó sós vízben 8-10 perc alatt több részletben készre fõzzük a derelyéket, majd meglocsoljuk a szósszal.
Reszelt parmezánnal tálaljuk.
  

Folytats a blogon ... kisildi.blogspot.com/2017/08/husos-tu...

sponsored links

Keres?s