Húsos töltött zsemle sajtmártással
sponsored links
Anyukám az általunk kedvelt gasztro magazinban, a Vidék ízében talált rá erre a gyorsan elkészíthetõ, és még gyorsabban eltûnõ ételre. :)
Azt már most elárulom, hogy egy valami nem tetszik ebben a receptben. Méghozzá az, hogy ahogy írom ezt a bejegyzést, szívesen ennék ebbõl a töltött zsemlébõl, csakhogy már mind elfogyott. :)
Az alábbiak szükségesek ahhoz, hogy ti is elkészíthessétek:
4 zsemle,
2 lila hagyma,
20 dkg füstölt száraz kolbász,
10 dkg füstölt sonka,
10 dkg darált sertéshús,
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyem zöldje,
kevés reszelt sajt (vagy sok, ha valaki úgy szereti) :)
A mártáshoz kelleni fog:
3 dkg vaj,
3 dkg liszt,
5 dl tej,
só,
bors,
10 dkg reszelt sajt (fele lehet füstölt),
szerecsendió
Most pedig következzék az zsemlék elkészítése. A kolbászt kis kockákra vágjuk, és serpenyõbe tesszük zsiradék nélkül. Amikor kezdi kiengedni a zsírját, hozzátesszük a felaprított hagymát, a kis kockákra vágott sonkát, a darált húst, a zúzott fokhagymát, a felaprított petrezselyem zöldjét, és készre sütjük.
Kivájjuk a zsemlék közepét, összemorzsoljuk, hozzákeverjük a kolbászos-húsos töltelékhez. Púposra töltjük a zsemléket. Kis zsiradékkal kikent tepsibe pakoljuk, a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokos sütõben 5-10 perc alatt összesütjük.
A mártáshoz felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, kevergetve felöntjük a tejjel, és sûrûre fõzzük. Levesszük a tûzrõl, belekeverjük a reszelt sajtot, sóval, borssal, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fûszerezzük.
Ez a finom kis töltött zsemle kiválóan alkalmas ebédre, vacsorára, vagy akár egy kiadós reggelire is.