Húsos tortilla sajtmártással sütve
sponsored links
Ebben a melegben az ember fia (és gondolom a lánya is) egyszerûen elkészíthetõ ételekre vágyik, amit nem csak elkészíteni egyszerû, hanem elfogyasztani is. A hideg gyümölcsleves után jól eshet valami kicsit tartalmasabb dolog is, fõleg, ha az elkészítése sem okozott nehézséget. Megint egy fõzõs mûsorban látott étel fogott meg, bár a receptet nem közölték, csak úgy elmondták miként készült. Improvizálni kellett egy cseppet, de mivel egyszerû az egész, nem kellett hozzá túlzottan sok fantázia. Az étel alapja a tortilla, amelybõl éppen volt egy csomaggal még a kamrában. Mikor elkészült és megkóstoltam, akkor olyan érzésem volt, mintha hortobágyi húsos palacsintát ennék. Ha tortilla magyar találmány lenne, ez az étel is biztosan magyar találmány lenne.
Hozzávalók:
1 csomag tortilla lap (esetemben 320 gr-os csomag)
35 dkg sertés darált hús
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 löttyintés worchestershire szósz
kevés Piros Arany (esetleg csípõs, aki szereti)
ételízesítõ, só
bors, paprika, õrölt kömény
étolaj, olívaolaj
víz
5 dkg vaj
2 púpozott evõkanál finomliszt
3,5 dl tej
20 dkg trappista sajt
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát kevés étolaj és olívaolaj keverékén megfuttatjuk, majd rátesszük a darált húst és átforgatjuk. Paprikával színezzük, borsozzuk, megszórjuk õrölt köménnyel, sózzuk (vagy ahogy tetszik, ételízesítõ, leveskocka is mehet rá), löttyintünk rá egy korty Worchesterhire szószt, nyomunk rá Piros Arany ételízesítõt (aki szereti csípõsen, tehet rá csípõset, esetleg valamilyen csípõs paprika krémet, szószt) és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Nem kell túl levesre hagyni, inkább kicsit sûrûbb, ragus legyen a végeredmény.
A tortilla lapokat lerakjuk, teszünk rá a darált húsos raguból, szorosan felcsavarjuk, középen elvágjuk, majd egy sütõtálba helyezzük a darabokat, szorosan egymás mellé.
Ha mindegyik darab a helyére került, akkor ráöntjük a sajtmártást, amihez a 20 dkg sajt felét használtuk el (a sajtmártás más ételnél is szerepelt már, a receptje itt található), majd a végén megszórjuk a maradék sajttal.
A kész mûvet betoljuk a grill alá és 10 perc alatt adunk neki egy kellemes színt.
Készen van. Egyszerû, gyors és nagyon finom.