Húsos pirog
sponsored links
Ez volt a mai ebéd, a férjem készítette.
Hozzávalók:
A tésztához:
kb. 1 kg krumpli héjában megfõzve
rétesliszt, amennyit a krumpli felvesz (kb.70 dkg)
kb. 1/2 dl olaj
só.
A töltelékhez:
1/2 kg darált hús
1 hagyma
olaj
1 gerezd fokhagyma
pirosparika, só, bors.
Ízlés szerint:
pirított hagyma vagy juhtúró-tejföl-sült szalonnakockák a tálaláshoz.
A krumplit héjában megfõzzük és hagyjuk teljesen kihûlni (ha meleg, nem lehet lereszelni).
Addig a töltelékhez az olajon megpároljuk a hagymát, meghintjük pirosparikával, rátesszük a darált húst, kicsit megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és lefedve készre pároljuk (ha kell egy kevés vizet önthetünk alá, nálunk inkább csak saját levében fõtt).
A kihûlt krumplit megtisztítjuk és finomra reszeljük. Olajjal, sóval és annyi lisszttel, amennyit a krumpli felvesz, tésztává gyúrjuk. Vékonyra nyújtjuk, köröket szaggatunk belõle, közepükre teszünk a húsos töltelékbõl, majd széleiket összenyomjuk (nálunk pirog-szaggatóval készült). (Ebbõl a mennyiségbõl elég sok lett, legközelebb talán megpróbálunk belõle még nyers állapotban lefagyasztani.)
Forrásban lévõ sós vízben kifõzzük (amikor feljönnek a víz tetejére, onnan számítva kb. 5 perc). Leszûrjük, kevés olajjal meglocsoljuk (vagy a kisült szalonna zsírjával). A fele pirított hagymával készült, másik felére pedig juhtúró került, tejföllel és sült szalonnakockákkal. Nagyon laktató, nem éppen fogyókúrás étel.