Húsos-gombás burek - 15. Blogkóstoló!
sponsored links
A 15. fordulóban úgy alakult, hogy maga a háziasszony lett a játszótársam :-)
Aki egyszerre vezet gasztro- és kreatív blogot is! Mindig csodáltam az ilyen ügyes kezû embereket: pár ceruzavonás, néhány mozdulat az ollóval, egy-két pötty ragasztó - és kész a varázslat...
A receptek között barangolva is csoda dolgokra bukkantam, pl. eszembe vésve a narancsos májpástétom, az isteni csokitorta, és a legfrissebb gyönyörûség, az epres-csokis sakktábla torta!
Végül egy húsos ételt választottam, a bureket - hát ha ettetek jót... Megnyaltuk utána az ujjunkat :-)
Húsos-gombás burek
Elkészítési idõ: 70 perc
Hozzávalók egy 24 cm-es sütõformához:
- 1 csomag 8 lapos réteslap (tudjátok, az a szárazabb fajta)
- 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 50 dkg darált hús
- 30 dkg gomba cikkekre vágva
- 1 tk. pirospaprika
- só, bors
- 1 tk. kakukkfû
- 2 ek. mustár
Az öntethez:
- 1 dl tejszín (állati, 30%-os)
- 1 tojás
- só, bors
A vöröshagymát üvegesre pároljuk kevés olajon. Hozzáadjuk a fokhagymát, 1 percig pirítjuk, majd a tûzrõl félrehúzva megszórjuk a paprikával, s elkeverjük.
Hozzáadjuk a darált húst, és erõs lángon fehéredésig pirítjuk, majd a gombaszeleteket is belerakjuk. Hagyjuk addig fõni, míg a keletkezett folyadék java része el nem párolok, de azért ne szárítsuk ki nagyon.
Ízesítsük sóval, borssal, kakukkfûvel és a mustárral, majd hagyjuk picit hûlni, hogy tudjunk vele dolgozni.
A réteslapokat kettesével szétválasztjuk, egyszerre két lappal fogunk dolgozni.
Két lapot nedves konyharuhára fektetünk, és a felénk esõ szélére halmozzuk egy csíkban a húsos-gombás töltelék negyedrészét. Feltekerjük, mint egy palacsintát, majd egy vajjal kikent tûzálló tál közepére fektetjük csigaformán meghajlítva.
A többi réteslappal is ugyanígy járunk el: két lap, megtöltve a darált hússal, feltekerve, majd a sütõtálban lévõ csigához illesztve haladjunk tovább, hogy végül egy óriási tekercset kapjunk.
A tejszínt elkeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen megcsorgatjuk-megkenjük vele a bureket.
200 fokos sütõben aranyszínûre, ropogósra sütjük kb. 30-35 perc alatt, majd tortacikkszerûen felvágva tálaljuk.