Húsmentes Hétfõi Vacsora Klub a Budapest Bike Maffiával
sponsored links
MF: Kik indították, mikor és miért a Budapest Bike Maffiát? Mi volt a célotok vele?
BBM: 2011 decemberében született meg az ötlet, egy baráti beszélgetés közben. Vigyünk szenteste "ajándékot" azoknak, akik az utcán kénytelenek karácsonyozni. Öten tekertünk 4 órát késõ este Budapestben, de az elõkészítésbe többen beszálltak. A célunk az elsõ alkalommal pusztán annyi volt, hogy örömet szerezzünk. Ez sikerült is. Nem csak azoknak akik kaptak, hanem azoknak is, akik adtak, tehát magunknak. Ezért megismételtük és tudatosabban kezdtünk dolgozni rajta.
MF: Mennyire váltak be a tervek? Milyenek a visszajelzések, amelyek alapján látható, hogy érdemes volt belevágni ebbe a projektbe (önkéntes megmozdulásba)?
BBM: Maximálisan. 2 év alatt - ami egy ilyen szervezet életében nem nagy idõ - nagyon sokan megfordultak nálunk és rengeteg a pozitív visszajelzés. Az önkéntesek száma folyamatosan nõ, a pozitív gondolatiság, amit hordozunk, egyre inkább terjed.
MF: A munkátok mellett mennyire fér bele az idõtökbe az önkénteskedés?
BBM: Mivel az akcióink nem napi szintûek és elõre tervezhetõek, így a legtöbb önkéntesnek belefér. Páran vagyunk akik folyamatosan, minden nap foglalkozunk és dolgozunk a BBM-mel, nekünk inkább 14-16 óra a munkaidõ a normális állásunkkal együtt/mellett. Olykor nagyon fárasztó ugyan de fel is tölt, így abszolút megéri foglalkozni a szervezettel.
MF: Milyen önkéntes munkákat csináltok? Kiknek tudtok segíteni?
BBM: Ételt osztunk, nem helyhez kötve. Tehát amikor az ételekkel nyeregbe pattanunk, mi keressük fel az utcán élõ rászorulókat, vagy épp bungalókban élõket egy jó hangulatú városi bringázással egybekötve. Emellett étel adományokat gyûjtünk a Szimplakerti Háztáji Piacon szintén sajátos módszerrel. Az itt gyûjtött élelmiszert családok kapják.Közösségi fõzéseket rendezünk, majd az elkészült ételt szintén szétosztjuk, vagy olyan menhelyekre / szállókba visszük ahol ez nagy segítség lehet. Ezen kívül anyaotthonokat, óvodákat is támogatunk, de segítettünk gyermekkórháznak vagy akár állatmenhelyeknek is. A karitatív akciókon kívül figyelemfelkeltõ megmozdulásokat is szervezünk, ahol egy empatikusabb jövõkép vízióját kommunikáljuk.
MF: Milyen gyakran fõztök rászoruló embereknek? Általában mi szokott lenni a menü egy ilyen jótékony ételosztáson?
BBM: Havi szintû közös fõzéseket rendezünk a Super 8 nevû közösségi térben. A menü összeállításánál törekednünk kell arra, hogy az étel szállítható legyen bringásoknak is. Ne folyjon szét a táskákban és persze legyen laktató. Legutóbb például slambuc készült, ami egy Hortobágyról származó kiadós pásztor étel.
MF: Melyik nemzet konyháját szereted a legjobban?
BBM: Hazabeszélek, a magyart. Ezen nõttem fel, hiszen édesapám az itthoni ízeket preferálta és remekül fõzött. Egy tányér sûrû gulyáslevesnél nem nagyon tudnék jobbat elképzelni. Mivel imádom a csípõs fûszeres ételeket, az indiai konyha is közel áll az ízlésemhez.
MF: Milyen gyakran fõzöl otthon?
BBM: Hetente egyszer-kétszer. A legutóbb rakott karfiolt készítettem, de annyit, hogy három napig ettem mire elfogyott. Keveset fõzni egyszerûen nem tudok.
MF: Melyik az az öt étel/alapanyag, amely mindig megtalálható a kamrádban?
BBM: Különbözõ sajtok, zöldségek és gyümölcs, amit a háztáji piacról spájzolok. Ezek ellensúlyozzák a nem feltétlenül egészséges, nehéz ételeket. Fûszerek közül a jó minõségû pirospaprika kötelezõ elem. Ezen kívül a fehér és vörösbor, ami igen gyakran funkcionál alapanyagként, az általam készített ételekhez.
Köszönjük Havasi Zoltánnak az interjút!
*****
A 2014. március 3-i Húsmentes Hétfõi Vacsora Klubra még van néhány helyünk (a japán nõk napja jegyében fog zajlani), amelyre regisztrálni weboldalunkon lehet (4000 Ft/fõ).
A különleges hinamatsuri menü:
Hina arare (japán "zizi")
Amazake (édes, fehér sake)
Haru yasai no aemono (tavaszi saláta)
Chirashi sushi torta (a fotón)
Osumashi (egy könnyû leves)
Strawberry daifuku (eperrel és babpürével töltött mochi)
MF: Milyen önkéntes munkákat csináltok? Kiknek tudtok segíteni?
BBM: Ételt osztunk, nem helyhez kötve. Tehát amikor az ételekkel nyeregbe pattanunk, mi keressük fel az utcán élõ rászorulókat, vagy épp bungalókban élõket egy jó hangulatú városi bringázással egybekötve. Emellett étel adományokat gyûjtünk a Szimplakerti Háztáji Piacon szintén sajátos módszerrel. Az itt gyûjtött élelmiszert családok kapják.Közösségi fõzéseket rendezünk, majd az elkészült ételt szintén szétosztjuk, vagy olyan menhelyekre / szállókba visszük ahol ez nagy segítség lehet. Ezen kívül anyaotthonokat, óvodákat is támogatunk, de segítettünk gyermekkórháznak vagy akár állatmenhelyeknek is. A karitatív akciókon kívül figyelemfelkeltõ megmozdulásokat is szervezünk, ahol egy empatikusabb jövõkép vízióját kommunikáljuk.
MF: Milyen gyakran fõztök rászoruló embereknek? Általában mi szokott lenni a menü egy ilyen jótékony ételosztáson?
BBM: Havi szintû közös fõzéseket rendezünk a Super 8 nevû közösségi térben. A menü összeállításánál törekednünk kell arra, hogy az étel szállítható legyen bringásoknak is. Ne folyjon szét a táskákban és persze legyen laktató. Legutóbb például slambuc készült, ami egy Hortobágyról származó kiadós pásztor étel.
MF: Melyik nemzet konyháját szereted a legjobban?
BBM: Hazabeszélek, a magyart. Ezen nõttem fel, hiszen édesapám az itthoni ízeket preferálta és remekül fõzött. Egy tányér sûrû gulyáslevesnél nem nagyon tudnék jobbat elképzelni. Mivel imádom a csípõs fûszeres ételeket, az indiai konyha is közel áll az ízlésemhez.
MF: Milyen gyakran fõzöl otthon?
BBM: Hetente egyszer-kétszer. A legutóbb rakott karfiolt készítettem, de annyit, hogy három napig ettem mire elfogyott. Keveset fõzni egyszerûen nem tudok.
MF: Melyik az az öt étel/alapanyag, amely mindig megtalálható a kamrádban?
BBM: Különbözõ sajtok, zöldségek és gyümölcs, amit a háztáji piacról spájzolok. Ezek ellensúlyozzák a nem feltétlenül egészséges, nehéz ételeket. Fûszerek közül a jó minõségû pirospaprika kötelezõ elem. Ezen kívül a fehér és vörösbor, ami igen gyakran funkcionál alapanyagként, az általam készített ételekhez.
Köszönjük Havasi Zoltánnak az interjút!
*****
A 2014. március 3-i Húsmentes Hétfõi Vacsora Klubra még van néhány helyünk (a japán nõk napja jegyében fog zajlani), amelyre regisztrálni weboldalunkon lehet (4000 Ft/fõ).
A különleges hinamatsuri menü:
Hina arare (japán "zizi")
Amazake (édes, fehér sake)
Haru yasai no aemono (tavaszi saláta)
Chirashi sushi torta (a fotón)
Osumashi (egy könnyû leves)
Strawberry daifuku (eperrel és babpürével töltött mochi)