Húsleves kacsacsontból
sponsored links
Ismét kaptunk egy kacsát a Párom nagyszüleitõl, abból készültek a finomságok :)
Hozzávalók (3 ? 4 személy részére): 1 kacsa csontos részei (hát, mell, nyak, püspökfalat ), 8 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, kis darab zeller, 2 krumpli, 1 hagyma, kb 2 teáskanál fekete bors, só, 8 gomba, 15 dkg jázmin rizs, zellerzöld, néhány karika zöldhagyma a tálaláshoz.
Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben puhára fõzzük, leszûrjük.
Az alaposan átmosott kacsahúst a meghámozott leveszöldséggel (kivéve a krumpli) hideg vízben fõni tesszük, sózzuk, hozzáadjuk teatojásban a fekete borsot, hagyjuk felforrni, a habját leszedjük, alacsony hõfokon, csak éppen bugyogtatva puhára fõzzük, míg a hús leválik a csontról. Amikor a leveszöldség már majdnem megpuhult hozzáadjuk a krumplit is. Amikor minden megpuhult, a levest levesszük a tûzrõl, kb fél órát hagyjuk ülepedni, majd tiszta gézzel bélelt szûrõn átszûrjük. A húst lefejtjük a csontról, falatnyi darabokra vágjuk.
A leszûrt levest újra felforraljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, puhára fõzzük, majd viszatesszük bele a húst, a leveszöldséget, hozzáadjuk a rizst, összeforraljuk, finomra aprított zellerzölddel, zöldhagyma szárral diszítve tálaljuk.