Húshagyó kedd: Baba ganoush
sponsored links
Már-már idõszerû is lehetne, de nem baba recepttel jelentkezem, hanem az idények megfelelõen padlizsánnal. A baba ganoush arab padlizsánkrém, fõként szíriában és libanonban illetik ezzel a névvel. Az elõételsorban (mezze) az egyik kedvencem füstös, mogyorós, telt íze miatt. Sokan összetévesztik a humusszal, pedig ebben a csicseriborsó helyett sült padlizsán van, a közös összetevõ a tahini (szezámpaszta), ez adhat okot a tévedésre. A baba ganoush állaga sokkal darabosabb, mint a humuszé, általában egymás mellett kapnak helyet az asztalon.
Baba ganoush - arab padlizsánkrém
Itthon talán kevésbé ismert a szezámpasztás baba ganoush, pedig a padlizsánkrémnek nagy rajongótábora van. Ez a változat megtöri a monotóniát, vagy éppen átveszi a majonézes verzió helyét - én azt pl. már nagyon rég nem készítem, de talán épp ezért megérne egy külön posztot az is, hogy mennyi féle variációban szeretjük a padlizsánt krémesítve (jegyzet fejben). Elõételnek, vendégváró kencének, de az igazat megvallva uborkával, paprikával, sárgarépával és egy kis arab lepénnyel vacsorának is igencsak megállja a helyét. Például húshagyó kedden.
Mint minden padlizsánkrémnek, ennek is a füstös íz adja a lelkét. Viszont ehhez egyáltalán nem feltétlenül ...