Húsgombócos nyári káposzta
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertés lapocka, 30 dkg marha lapocka, 8 dkg rizs, 2 hagyma, 2 paradicsom, 1 káposzta, 2 dl paradicsomlé, 1 tojás, 2-3 evõkanál olaj, só, bors, fûszerpaprika, kapor, csombor; a tálaláshoz: 1 dl tejföl
Elkészítése:
1. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük, majd félrehuzzuk és belekeverjük a fûszerpaprikát. 2 részre osztjuk.
2. A húsokat ledaráljuk, hozzáadjuk a megmosott és lecsöpögtetett rizst, az egyik rész hagymát, ízlés szerint sót meg frissen õrölt borsot.
3. A húsmasszához adjuk a felvert tojást, jól összedolgozzuk és gombócokat formázunk belõle.
4. A káposztának a külsõ leveleit eltávolítjuk, megmossuk és félbevágjuk, majd legyaluljuk vagy éles késsel laskára vágjuk.
5. A paradicsomot 1-2pecre forró vízbe tesszük, héját lehámozzuk és apró kockákra vágjuk, belekeverjük a megmaradt hagymába, felöntjük a paradicsomlével, hozzáadjuk az apróra vágott kaport és csombort, majd sóval ízesítjük.
6. A káposztát összekeverjük a paradicsomos hagymával, tepsibe tesszük és fakanállal helyet készítünk a gombócoknak.
7. A húsgombócokat behelyezzük a mélyedésekbe és felöntjük 2 dl vízzel, majd alufóliával betakarjuk.
8. Forró sütõbe toljuk és 30-40 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát és pirosra sütjük. Tejföllel tálaljuk.