Húsgombócok fehérmártással, medvehagymás nokedlivel
sponsored links
A fehérmártás a négy alapmártás egyike. Bármilyen egyszerû húsos fogást egy jó alapmártással ízletessé lehet varázsolni. A továbbiakban majd hamarosan egyéb mártásos ételeket fogok bemutatni.
Húsgombócok fehérmártással, medvehagymás nokedlivel
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 3 cikk fokhagyma, 1 tojás, só, bors, kevés olaj, 2 dl alaplé, 1 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejszín, 2 evõkanál liszt; a nokedlihez: 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 csokor medvehagyma, kevés víz, só.
Elkészítése: A darált húst a zúzott fokhagymával, ízlés szerint sóval, borssal, a tojással összegyúrjuk. Ha túl lazának ítélnénk, tehetünk hozzá zsemlemorzsát. Gombócokat készítünk belõle. Egy serpenyõben olajat hevítünk, és kissé magasabb lángon a gombócok minden oldalát lepirítjuk. Ezután felöntjük alaplével, lefedjük, és néhány percig lefedve fõzzük, hogy biztosan ne maradjon nyers. Ezután a lisztet elkeverjük csomómentesre a tejszínnel és a tejjel. A forró lébõl átmerünk egy keveset hozzá, elkeverjük, majd visszaöntjük a gombócokra. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és sûrûre fõzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges, fûszerezzük a mártást sóval és borssal. A nokedlihez a medvehagymát apróra vágjuk, a lisztbõl, a tojásokból, kevés vízbõl, ízlés szerinti sóval nokedlit kavarunk, hozzáadjuk a medvehagymát, botturmixszal szétzúzzuk, hogy szép zöldes színe legyen, majd lobogó sós vízben kiszaggatjuk.